Política 20/06/2019

La JEC declara “vacants” els escons al Parlament Europeu de Puigdemont, Junqueras i Comín

Els desposseeix de “totes les prerrogatives” que els corresponen com a eurodiputats fins que no acatin la Constitució

Dani Sánchez Ugart
1 min
L’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, ahir al Parlament Europeu.

MadridLa Junta Electoral Central ha decidit aquest dijous rebutjar per unanimitat l’acatament de la Constitució des de Bèlgica de Carles Puigdemont que va sol·licitar dilluns el seu advocat internacional, Gonzalo Boye, segons informa Efe citant fonts de l’organisme. La JEC enviarà avui al Parlament Europeu la llista d’eurodiputats que han obtingut la credencial i l'informarà que n’hi ha tres (Carles Puigdemont, Toni Comín i Oriol Junqueras) que no l’han obtingut.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, l’organisme declara “vacants” els escons dels tres polítics catalans i “suspeses totes les prerrogatives” que els puguin correspondre com a diputats europeus fins que es produeixi l’acatament. És a dir, segons l’organisme, cap dels tres eurodiputats no ostenten la immunitat parlamentària que els concedeix el seu càrrec fins que no acatin la Constitució presencialment davant de l’organisme amb seu al Congrés de Diputats.

Puigdemont, exiliat a Brussel·les, va intentar fer-ho a través de Boye amb uns poders notarials –com va fer també Comín–, una opció que va ser descartada de pla per la JEC. L'expresident català rep avui, doncs, un segon revés. Junqueras, per la seva banda, va demanar permís al Tribunal Suprem per sortir de la presó de Soto del Real per fer aquest tràmit, però no el va obtenir.

El líder d’ERC va recórrer la decisió davant del mateix tribunal, que encara no s’ha pronunciat, però ja ha rebut l’informe de la fiscalia en què sol·licita que es denegui la petició. Per la seva banda, els dos diputats electes de JxCat van anunciar a través de Boye que durien el cas a la justícia europea.

stats