Política 31/10/2014

Joan Rigol: "Anirem a votar, sigui el que sigui el que designi el TC"

El president del Pacte Nacional pel Dret a Decidir dóna per fet que en cas de suspensió, Mas mantindrà la recomanació d'acudir a les urnes. Veu "probable" una reunió del PNDD per decidir els passis si es consuma la suspensió. Entitats polítiques, socials, culturals i sindicals es conjuren per cridar a la participació el 9-N

Marc Colomer
2 min

BarcelonaExhibició de fermesa i determinació del president del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, Joan Rigol, davant el nou intent de l'Estat de fer descarrilar el 9-N, ara en forma de procés participatiu. Rigol ha donat per fet aquest divendres que el president de la Generalitat, Artur Mas, mantindrà el compromís de posar les urnes el 9-N encara que l'Estat veti el que ha definit com "l'inici del procés de donar al poble la paraula perquè digui què vol que fem".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Estem en un procés en què l'Estat vol impugnar el nou 9-N, però nosaltres anirem a votar, sigui el que sigui el que designi aquest mecanisme de l'Estat", ha afirmat Rigol, que després ha matisat que anirà a les urnes si així l'hi recomana el president de la Generalitat, i ja ha dit que "intueix" que Mas mantindrà la convocatòria del procés participatiu. Rigol ha apadrinat aquest divendres la campanya per cridar a la participació el 9-N impulsada per l'Ateneu Barcelonès, Unió de Pagesos, Òmnium, ANC, la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona, FEDECAT-Organitzacions per la justícia global, el CONCA, el Consell Nacional de Joventut, Súmate, FAPAC, la CAL, l'APPEC, la Intersindical CSC i la Intersindical Alternativa de Catalunya.

"Volen fer un repte perquè molts catalans no vagin a votar. El repte se'l trobaran enfront amb la immensa majoria de catalans que anirem a votar igualment", ha reblat Rigol, que ha deplorat que els aparells de l'Estat hagin deixat a parer seu "irreconeixible" la Constitució del 1979 amb l'aplicació restrictiva i involutiva que n'han fet. Rigol ha afirmat que "probablement" si s'acaba materialitzant la suspensió del nou 9-N, reunirà el Pacte Nacional pel Dret a Decidir per decidir, aquest cop de forma col·lectiva, la resposta, com van reclamar divendres passat les entitats molestes amb el fet que el Govern suspengués el 9-N original sense sotmetre-ho a debat.

Qüestió de dignitat

El president del PNDD ha alertat que no hi ha marge per refiar-se, de manera que cal desplegar tot el potencial militant del moviment sobiranista per assegurar l'èxit del 9-N: "No ens podem refiar de l'entusiasme. Necessitem com a militants fer front al 9-N perquè és l'inici de l'hora de la veritat". Per ell, les constants i reiterades apel·lacions a la legalitat del govern espanyol no són res més que un "eufemisme per dir 'manem nosaltres'. "Això no és així", ha asseverat.

Tant Rigol com els representants de les entitats que subscriuen aquesta nova campanya han coincidit a considerar que la participació al pròxim 9 de novembre ha de ser ara ja una qüestió de "dignitat" davant els embats de l'Estat per impedir que els catalans s'expressin lliurement i democràticament a les urnes. Ho resumia Lluís Rabell, de la FAVB, citant Espriu, que va escriure: "Diversos són els homes i diverses les parles, però totes es trobaran en un sol mot". Aquest mot, ha afegit Rabell, "potser serà la dignitat".

stats