Política 11/04/2011

Puigcercós: "A Madrid saben que veuran la independència de Catalunya"

El president d'ERC creu que veurà una Catalunya independent i assegura que "fa poc, un ministre espanyol va dir que els seus fills veuran la independència de Catalunya"

Jordi Nicolás Soler
2 min
El president d'ERC, Joan Puigcercós.

BarcelonaEl president d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Joan Puigcercós, creu que les consultes sobre la independència de Catalunya han demostrat que "hem arribat a un punt de no retorn". En una entrevista a RAC1, Puigcercós ha assegurat que "això implica que hi ha dues possibilitats: la reformista, que implica que l'Estat ha de cedir, per exemple pel que fa al pacte fiscal, i la segona, que és la que m'estimo més: que Catalunya haurà de decidir sobre tot".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A la pregunta de si Catalunya serà independent aquesta legislatura, Puigcercós s'ha mostrat convençut que veurà una Catalunya independent: "Crec que veuré la independència de Catalunya. La cosa està avançant molt. Abans hauria dit que no, però ara sí". En aquest sentit, ha afegit que "fa poc, un ministre de Madrid de qui no diré el nom va dir, en un sopar, que els seus fills veurien la independència de Catalunya". "Això que a Madrid no ens entenen és mentida. Ells ho saben, però no poden fer-hi res", ha dit.

Pel que fa a la data de l'11 de setembre de 2014 per fer un referèndum oficial a tot Catalunya, el president d'ERC ha dit que "seria un bon dia" i que espera que el proper referèndum sigui "l'últim". Donant per feta la independència de Catalunya, Joan Puigcercós ha subratllat que "hem de començar a explicar què passarà l'endemà si guanya el 'sí'". "Haurem de fer el traspàs, i no serà tan difícil", ha dit, però s'ha mostrat optimista: "Catalunya no és Kosovo, sinó molt més. Ja tenim policia, sanitat i agència tributària", ha destacat. Amb tot, Puigcercós ha remarcat que "el referèndum s'ha de guanyar pel 50,01%, no el 55% o més, com alguns diuen, perquè en canvi perquè guanyi el 'no' sí que n'hi ha prou amb el 50%".

Sobre el paper de la Generalitat en les consultes, Puigcercós ha dit que valora "molt positivament" que el President de la Generalitat, Artur Mas, hagi votat, tot i que ha confessat que hauria preferit que ho hagués fet ahir públicament. "A Convergència ara s'adonen que el procés ja està engegat i que no es pot aturar", ha assegurat.

Concert econòmic

D'altra banda, Joan Puigcercós ha fet èmfasi en el concert econòmic. En aquest sentit, ha denunciat que "s'està asfixiant el teixit productiu del país". D'aquesta manera, ha recordat que "CiU va guanyar les eleccions amb una proposta de concert econòmic, i ara haurà de suportar la comissió amb l'Estat". "Si no l'accepten [el concert econòmic], haurem d'encetar una nova etapa".

El futur d'ERC

"No podem tornar a cometre errors", ha dit Puigcercós sobre el futur lideratge d'Esquerra Republicana de Catalunya. "Vaig dir que no em tornaria a presentar, vull una sola candidatura". Malgrat tot, l'encara líder del partit s'ha mostrat obert a nous models d'organització: "No hem de ser esclaus de l'actual model". Mentrestant, ha assegurat, té el deure de "representar ERC al Parlament i empènyer el país, dimecres votarem a favor de la declaració d'independència de Solidaritat i també ho farem a favor del concert econòmic". Pel que fa a les eleccions municipals del 22 de maig, ha assegurat que ERC serà "el tercer partit a les municipals, també en nombre de regidors".

stats