CANVI DE CICLE

Nadal destaca que al Pacte gironí pel dret a decidir hi ha més implicació de la patronal i del PSC

La taula gironina aprova un manifest "genèric i de consens" i suma el suport de 88 entitats i 85 regidors i exregidors

La taula gironina pel dret a decidir ha celebrat aquest dilluns la primera reunió. En la seva presentació pública, el president, Joaquim Nadal, ha remarcat que en el pacte gironí hi ha més implicació de la patronal -la FOEG s'hi ha sumat- i també de membres del PSC que al pacte nacional. Nadal ha remarcat l'elevada adhesió al projecte, ja que han acceptat la seva invitació 88 entitats i 85 regidors i exregidors. Durant la reunió s'ha aprovat un manifest molt similar al promogut per l'expresident del Parlament, Joan Rigol. "És un manifest genèric que no va més enllà del manifest Rigol però que intenta des de Girona donar més força, musculatura i més teixit social al procés", ha manifestat Nadal.

L'exconseller i exalcalde socialista de Girona, Joaquim Nadal, va convidar a sumar-se al projecte de la Taula de la ciutat de Girona pel dret a decidir a més de 200 entitats i regidors i exregidors. Les primeres cartes les va enviar a l'estiu i, a data d'avui, ha rebut l'adhesió de 88 entitats i 86 regidors i exregidors. El llistat de les adhesions s'ha fet públic aquest dilluns, en la primera reunió de la taula que s'ha fet a l'Auditori de Girona. 

Al llistat de les entitats destaquen associacions de veïns, clubs esportius, col·legis professionals, sindicats, la Universitat de Girona, partits polítics (inclosa Unió Democràtica de Catalunya), fundacions diverses i també la patronal FOEG. El president de la taula, Joaquim Nadal, ha volgut destacar la implicació de la patronal i ha destacat que ha fet "un pas més" del que va fer Foment del Treball a nivell català.

Nadal també ha diferenciat el pacte gironí del nacional dient que a Girona hi ha hagut més implicació de membres del PSC. No només s'hi ha sumat com a partit sinó que, entre el llistat de regidors i exregidors, hi ha molta presència de càrrecs municipals dels socialistes. També ha acceptat la petició de Nadal l'exalcaldessa Anna Pagans. D'altra banda, l'únic exregidor del PP que s'ha sumat al pacte és Carles Palomares, que va sortir del grup municipal i actualment és regidor no adscrit.

Un manifest de mínims però de consens

Durant la reunió, l'alcalde, Carles Puigdemont, i el president de la taula, Joaquim Nadal, han presentat un manifest. Els integrants de la taula han pogut intervenir i, en algunes ocasions, han titllat el document de descafeïnat. El mateix Nadal ha reconegut que es tracta d'un document "genèric que no va més enllà del manifest Rigol" precisament per poder incloure el màxim de sensibilitats possibles. "Es tracta de sumar, és un exercici de radicalitat democràtica en favor del dret a decidir", ha remarcat Nadal, que considera que no ha de ser el paper de la taula pronunciar-se sobre com s'ha de fer la consulta, quin és el calendari o el contingut de la pregunta. "Si anem més enllà podríem desmuntar el marc pel qual s'ha creat aquesta taula", ha argumentat Nadal.

Per la seva banda, l'alcalde ha reconegut que es tracta d'un manifest que busca "el mínim comú denominador". "Jo personalment em sento més còmode amb manifestos més agosarats però no es tracta d'això", ha remarcat l'alcalde, que considera que la iniciativa neix amb la voluntat de què la veu de Girona "pugui tenir força dins i fora de Girona pel seu caràcter transversal".

Nadal també ha insistit en aquesta idea i ha destacat que el pacte gironí "neix des de més a baix" que el nacional ja que compta amb participació de molts col·lectius. "Es tracta de tenir un coixí el més ampli possible", ha manifestat. El president de la taula ha assegurat que no veu "un recorregut a llarg termini" de la taula i ha avançat que la propera reunió serà quan, a nivell nacional, s'hagi avançat en la convocatòria de la consulta ja sigui en la línia de poder-la celebrar o bé perquè l'Estat posi impediments per fer-la. "Hem de deixar en mans dels líders nacionals els propers passos", ha manifestat Nadal, que no ha fixat cap data per a la propera trobada.