Política 28/03/2019

Jordi Sànchez demana als caps de llista del 28-A que participin en el debat electoral a la presó si l'autoritza la JEC

Asens, Junqueras i Fachin accepten i Álvarez de Toledo i el PSC rebutgen ser-hi

N.orriols
2 min
L’expresident de l’ANC i diputat de JxCat, Jordi Sànchez, ahir declarant en el judici al Procés al Tribunal Suprem.

BarcelonaEl cap de llista de JxCat, Jordi Sànchez, ha enviat una carta als líders de tots els partits de les eleccions generals del 28 d'abril perquè assisteixin al debat electoral a Soto del Real si, finalment, la Junta Electoral Central l'autoritza. Tal com va avançar l'ARA, Sànchez ha sol·licitat a aquest organisme, a la presó i a la secretaria d'estat d'Institucions Penitenciàries poder fer un debat entre els caps de llista per la circumscripció de Barcelona al centre penitenciari on està reclòs.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ha enviat la missiva a tots els caps de llista: Inés Arrimadas (Cs), Meritxell Batet (PSC), Oriol Junqueras (ERC), Jaume Asens (comuns), Albano Dante Fachin (Front Republicà) i Cayetana Álvarez de Toledo (PP).

En la missiva, Sànchez trasllada a cadascun dels candidats que "en una situació normal" podrien coincidir al llarg de tota la campanya i tenir l'"oportunitat" de "dialogar i contrastar programes", però que el fet d'estar empresonat, tot i no impedir-li poder-se presentar, sí que "impossibilita la llibertat de moviment que se suposa que qualsevol persona que es presenta a unes eleccions ha de gaudir per explicar als electors i debatre amb la resta de candidats el programa i les propostes electorals".

És per això que demana als caps de llista que "valorin" la seva participació en el debat, en cas que estigui autoritzat pel centre penitenciari.

També afirma que no té la voluntat de fer un acte electoral de JxCat sinó un "debat obert, lliure i plural moderat per una persona del món de la comunicació, neutral i de trajectòria reconeguda". I afegeix que aquest moderador s'hauria de "consensuar" entre totes les opcions polítiques.

Asens, Dante Fachin i Junqueras accepten el debat

Després de rebre la carta, Dante Fachin ha contestat el primer a través de Twitter a Jordi Sànchez: "Compta amb mi".

També ho ha fet el cap de llista dels comuns, Jaume Asens. "Cap mur ens hauria d'impedir debatre i avançar (...) Em comprometo a seguir lluitant per aconseguir la teva llibertat".

D'altra banda, el líder d'ERC, Oriol Junqueras, també ha traslladat personalment a Jordi Sànchez aquesta tarda que accepta participar en el debat, en el marc del judici del Tribunal Suprem.

Cayetana Álvarez de Toledo ho rebutja i el compara amb Tejero

La candidata del PP a Barcelona, Cayetana Álvarez de Toledo, li ha respost que no debatrà amb ell perquè considera que "una persona processada per greus delictes contra la democràcia no hauria de ser candidat". De fet, ha afirmat que la seva presència en les llistes electorals li produeix "el mateix rebuig moral i polític" que li produiria la candidatura de "Tejero, Milans del Bosch o de qualsevol dels que el 1981 també van atemptar contra la democràcia". En aquest sentit, la cap de llista dels populars a Barcelona ha anunciat que proposarà al seu partit que impulsi un canvi en la legislació perquè mai més un processat per greus delictes contra la democràcia pugui presentar-se a unes eleccions. Després de mostrar el seu respecte per la presumpció d'innocència, Álvarez de Toledo ha afegit que si és absolt o quan surti en llibertat, no tindrà cap problema en debatre amb Sànchez.

D'altra banda, fonts socialistes recollides per l'ACN, també confirmen haver rebut la resposta però i que ara valoren si donar-hi resposta. El partit ha deixat clar que en cap cas participarà d'un debat en un centre penitenciari.

Carta de Jordi Sànchez a Cayetana Álvarez de Toledo, candidata del PP
Carta de Jordi Sànchez a Albano Dante Fachin, candidat de Front Republicà
Carta de Jordi Sànchez a Inés Arrimadas, candidata de Cs
Carta de Jordi Sànchez a Meritxell Batet, candidata del PSC
Carta de Jordi Sànchez a Jaume Asens, candidat d'En Comú Podem
Carta de Jordi Sànchez a Oriol Junqueras, candidat d'ERC
stats