SOBIRANISME CÍVIC
Política 17/05/2015

Jordi Sànchez pren les regnes de l’ANC

El nou secretariat de l’entitat opta per l’exdirigent de la Crida per comandar el camí cap al 27-S

Marc Colomer
3 min
Jordi Sànchez i Carme Forcadell, amb Liz Castro al darrere, ahir a Cardona just després de la votació dels principals càrrecs orgànics de l’entitat independentista.

CardonaFumata blanca. L’exdirigent de la Crida i adjunt general al síndic de greuges, Jordi Sànchez, és des d’ahir el nou president de l’ANC. Els 75 membres del nou secretariat nacional es van decantar finalment per qui va esdevenir el quart candidat més votat per les bases a les eleccions al secretariat de dissabte passat. S’imposava així per 50 vots a 24 a l’escriptora i traductora d’origen nord-americà Liz Castro, la candidata que més vots va recollir de les bases i que també aspirava al càrrec, després que renunciés a optar-hi el tercer més votat, Agustí Alcoberro. La vicepresidència l’assumeix la segona més votada per les bases, Rosa Alentorn, pròxima a l’ara ja expresidenta Carme Forcadell, que ahir va ressaltar la satisfacció per la feina feta i l’elecció dels nous càrrecs. Amb l’elecció d’ahir es posava fi a una setmana d’alt voltatge i converses creuades entre els quatre primers escollits pels socis de l’entitat -a qui diferencien tot just 500 vots- i els seus entorns de confiança.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Reunits a la sala canònica de Sant Vicenç del castell de Cardona, els 75 integrants del nou secretariat van assumir ahir el relleu. Gairebé tres hores de debat a porta tancada desembocaven en la votació dels principals càrrecs orgànics. Jordi Vilarasau assumeix la secretaria i Núria Guillaumes la tresoreria. La votació per a la vicepresidència, en canvi, es va haver de repetir després que ni Rosa Alentorn ni Aida Àngel, que també hi aspirava, no assolissin en primera votació la majoria qualificada que cal per al càrrec. Es va acabar imposant Alentorn per 41 vots a 32 després que en la primera votació quedessin descartats dos altres candidats: el membre de Súmate Gabriel Rufián i Àngels Folch.

Discurs determinant

D’aquesta manera, s’imposava el pla de relleu traçat per l’aparell de la direcció sortint, liderat pel fins ara responsable d’incidència política i per l’ara ja exvicepresident, Pere Pugès i Jaume Marfany, respectivament, i assumit posteriorment, amb recels inicials, per l’entorn de Forcadell, tal com va avançar l’ARA. Un pla que, si bé no necessàriament era participat pel mateix Sànchez -ahir reconeixia a l’ARA que van ser Pugès i Forcadell els que li havien suggerit que es presentés al secretariat i, si sortia escollit, optés a la presidència-, va quedar esmenat amb les votacions de les bases, que van situar en primera posició Liz Castro, a qui el nou president reserva un paper preeminent en la nova direcció. Vol configurar una direcció més col·legiada, amb diverses cares de referència. “Tots us farem costat. Units guanyarem”, va dir a Twitter Castro després de la votació.

Segons les fonts consultades per l’ARA, van tenir un pes determinant en la votació els discursos dels candidats davant del nou secretariat. Sànchez va exhibir habilitats contrastades com a activista de pedra picada i amplis coneixements de la realitat social i política del país.

Tant ell com Castro van haver d’argumentar la seva posició sobre com ha d’actuar l’entitat els pròxims mesos, quin paper han de tenir els dirigents no escollits per als càrrecs orgànics i sobre la llista unitària. L’afer de la llista ha tensat els últims mesos l’ANC. Però si s’ha de jutjar per les respostes que van donar, segons les fonts consultades, aquest és un debat superat que no pertoca a l’ANC reobrir. En la primera intervenció pública com a president, Sànchez va renovar el compromís de l’ANC amb l’acord Mas-Junqueras del gener auspiciat per l’ANC de Forcadell, que fixava la data de les plebiscitàries i descartava la llista unitària, rebutjada per ERC. La seva prioritat: eixamplar la majoria social sobiranista i sumar el màxim d’organitzacions socials i polítiques al full de ruta unitari.

Càrrec a disposició del síndic

Sànchez posarà demà el càrrec d’adjunt al síndic de greuges a disposició del síndic, Rafael Ribó. Així s’hi va comprometre en cas que fos escollit president, un càrrec incompatible amb la seva actual ocupació.

Ahir van saludar l’elecció de Sànchez el president de la Generalitat i líder de CiU, Artur Mas, i el candidat d’ERC per Barcelona, Alfred Bosch. “Sé que farà molt bona feina, que estarà al costat del país i farà honor a la bona marxa de l’ANC i Òmnium”, va dir Mas. Bosch el va definir com una persona “intel·ligent, competent i ben preparada”.

stats