LA JUDICIALITZACIÓ DEL PROCÉS
Política 04/07/2018

Els primers sis presos polítics ja són a Catalunya

Junqueras, Romeva i els Jordis han ingressat a la presó de Lledoners (Bages) i Forcadell i Bassa ho han fet a la de Puig de les Basses (Alt Empordà)

EFE / Maria García
4 min
Un grup de concentrats a l'accés de Lledoners reben les dues furgones que transporten Junqueras, Romeva i els Jordis a aquesta presó del Bages

Barcelona / FigueresEls primers sis presos polítics ja han arribat a Catalunya. L'exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras, l'exconseller Raül Romeva, el diputat de JxCAT i exlíder de l'ANC Jordi Sànchez i el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, han arribat aquest migdia a la presó de Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada (Bages), i l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell i l'exconsellera Dolors Bassa han arribat al centre penitenciari de Puig de les Basses, a Figueres (Alt Empordà), pocs minuts abans de les 16.30 hores.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La comitiva dels Mossos d'Esquadra que transportava Junqueras, Romeva i els Jordis des de la presó de Brians-2 (Sant Esteve Sesrovires), on han fet una parada tècnica en el seu trasllat iniciat ahir des de Madrid, ha arribat a la presó de Lledoners a les 13.27 hores. Un cop allà, els quatre polítics independentistes s'han sotmès a una revisió mèdica i psicològica en el mòdul d'ingressos i aquesta mateixa nit ja dormiran a la cel·la individual que se'ls assignarà al mòdul 2, que compta amb 93 interns, la majoria reclusos que compleixen condemna, segons han informat a Efe fonts penitenciàries.

Les dues furgonetes, una blnaca i una vermella, escortades per dos cotxes dels Mossos, arriben a la presó de Lledoners, al Bages

Junqueras, Romeva i els Jordis han sortit de Brians-2 a les 12.38 hores en una comitiva de quatre vehicles dels Mossos d'Esquadra, integrada per un cotxe patrulla obrint pas, una furgoneta de color blanc, seguida d'una furgoneta de color vermell i un altre cotxe patrulla en últim lloc. Una trentena d'independentistes han rebut a Lledoners la comitiva amb els quatre polítics presos amb crits de "llibertat", mentre als voltants del centre penitenciari hi havia nombroses pintades de suport i llaços grocs exigint la seva excarceració.

"Són gent pacífica", escrit en anglès a la carretera que dona accés a presó de Lledoners

A la presó de Lledoners, Junqueras, Romeva, Sànchez i Cuixart tindran una cel·la individual, igual que, quan arribin a aquest centre en els pròxims dies, els exconsellers de Presidència Jordi Turull, Interior Joaquim Forn i Territori Josep Rull, el trasllat dels quals s'està tramitant.

D'aquesta forma, els presos independentistes catalans disposaran d'una estada similar a la que tenien a la presó madrilenya d'Estremera, on els exconsellers Junqueras, Romeva, Turull, Rull i Forn dormien en cel·les individuals, a diferència dels Jordis, reclosos a la presó també madrilenya de Soto del Real.

Segons les fonts, després de passar la preceptiva revisió mèdica i psicològica al mòdul d'ingressos, els quatre presos seran traslladats avui mateix a les seves cel·les definitives al mòdul 2 de la presó, que disposa de pati, menjador propi i biblioteca i té un règim de vida ordinari.

Com passa a tots els mòduls on regeix el sistema de vida ordinari, els serveis penitenciaris potencien que els presos passin el mínim temps possible dins de les cel·les.

En el cas de Lledoners, al mòdul 2 els presos esmorzen a les vuit del matí i posteriorment tenen diverses activitats programades fins al dinar, a les 13.30 hores.

Després d'un període per descansar a la cel·la, a la tarda els interns poden tornar a efectuar activitats al centre penitenciari, fins a l'hora de sopar, després de la qual es retiren a les seves estades a passar la nit.

El mòdul 2 de la presó de Lledoners disposa de biblioteca, menjador, pati propi i altres espais comuns, de manera que els interns poden fer vida sense sortir d'aquesta àrea de la presó, segons les fonts.

Després del seu ingrés a la presó de Lledoners, els quatre polítics independentistes podran tenir comunicacions amb els seus familiars en un termini curt de temps, amb un règim de visites molt semblant al que tenien a les presons madrilenyes.

En concret, en relació amb les comunicacions en locutori o a través d'un vidre amb familiars i amics, disposaran, com a Madrid, de 40 minuts a la setmana, que es poden distribuir en dues trobades de vint minuts, dissabte i diumenge, o una, també el cap de setmana.

Els interns que tinguin fills de menys de deu anys podran mantenir comunicacions de convivència, a la que assisteixen acompanyats per un adult, en visites que seran de 90 minuts al mes, enfront de les tres hores al trimestre que tenien a Madrid.

Torrent visitarà Forcadell i Bassa avui mateix

Està previst que a les 17.30 hores el president del Parlament, Roger Torrent, visiti Forcadell i Bassa a la presó figuerenca, on les ha rebut a l'arribar l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip.

Les dues líders independentistes han sortit a primera hora d'aquest matí de la presó d'Alcalá-Meco de Madrid i, després de parar al centre penitenciari de Zuera, a Saragossa, han viatjat fins a l'Alt Empordà, on ingressaran al mòdul de dones.

Paral·lelament, els CDR han organitzat una concentració de suport a la rotonda d'accés a la presó figuerenca i han pintat la carretera amb llaços grocs i missatges com "Llibertat presos polítics", "Som República" i "Us volem a casa".

Un escrit de 'Llibertat' a les portes de la presó de Puig de les Basses, a Figueres

Puig de les Basses és una de les presons més modernes de Catalunya. Es va inaugurar el 2014 i compta amb una superfície de més de 61.000 metres quadrats, amb 9 mòduls i 620 cel·les. A més, disposa d'aules d'estudi, una biblioteca, tallers, un pavelló cobert i piscina. Actualment hi ha 35 dones empresonades del total de 734 reclusos. És l'única presó integral de Catalunya, el que significa que hi ha homes, dones i joves.

Turull recorda que l'apropament no és cap "concessió"

Els altres tres presos polítics faran el mateix camí en els propers dies. Aquest dimecres, l'exconseller de Presidència Jordi Turull ha subratllat en una entrevista a l'ACN que l'apropament a presons catalanes no és cap "gest" sinó un "dret". "La injustícia és l’empresonament", ha subratllat encara des de la presó d’Estremera. L’exportaveu del Govern també ha avisat que els presos no són una "mercaderia" i que no volen ser "víctimes d’un escarment polític de la cúpula judicial amb tota la complicitat i impuls governamental".

Segons Turull, el president espanyol, Pedro Sánchez,demostrarà aviat si la voluntat de diàleg que ha mostrat és "per acordar" o bé per "fer bullir l’olla". Finalment, Turull s'ha mostrat confiat en ser conseller aquesta legislatura, malgrat que probablement serà suspès en breu pel Tribunal Suprem: "Enganyaria si digués que no em faria molta il·lusió".

stats