Política 07/05/2020

Les eleccions reobren la pugna entre JxCat i ERC

Junqueras reclama la convocatòria de comicis abans que el Suprem es pronunciï sobre Torra

Núria Orriols / Quim Bertomeu
3 min
Junqueras reclama a Torra convocar eleccions abans que el Suprem l'inhabiliti

BarcelonaEl president de la Generalitat, Quim Torra, s’havia compromès a anunciar la data de les pròximes eleccions a Catalunya després d’aprovar els pressupostos. La legislatura, a parer seu, estava esgotada per falta de confiança amb Esquerra i fonts del seu entorn asseguraven, després que el president del Parlament, Roger Torrent, li retirés l’acta de diputat, que “no acceptaria” continuar sent president sense escó durant gaire temps. El coronavirus, però, ho ha canviat tot, també això. Ara, el president –que ja no és diputat– no posa data a les eleccions i afirma que està centrat en la gestió de la pandèmia i en la posterior crisi econòmica i social, sense descartar esgotar tant com pugui la legislatura si cal. Aquest dijous, però, els seus socis de govern han aixecat el dit a través del seu màxim dirigent, Oriol Junqueras. El líder d’Esquerra ha reclamat al president que convoqui eleccions abans que el Tribunal Suprem confirmi la seva inhabilitació per desobediència i li ha demanat que pacti la data de les eleccions amb els republicans. Seria, a parer seu, el “més lògic i responsable”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista a Ràdio 4 –ajornada un dia per decisió de la direcció de RTVE en contra del criteri del consell d'informatius–, el dirigent republicà ha assegurat que ara és el moment de salvar vides, però també ha afegit que quan arribi l’hora de la reconstrucció social caldrà passar per les urnes. A parer seu, aquesta cita electoral –que els republicans tenen perspectives de guanyar, segons les enquestes– ha de venir convocada pel president abans que sigui el Suprem qui l’aparti del càrrec, ja que això suposaria ajornar les eleccions fins a quatre mesos més: el Parlament hauria d’intentar investir un nou candidat i, en cas que no ho aconseguís després de dos mesos, es convocarien automàticament les eleccions per a 54 dies més tard.

La resposta no s'ha fet esperar per part de JxCat, tant a través del conseller d’Interior, Miquel Buch, com de la portaveu del Govern, Meritxell Budó. El primer ha dit també a Ràdio 4 que ara seria “incoherent” convocar eleccions i estar pendents de la campanya electoral en plena pandèmia. Fins i tot ha titllat de “frívol” fer eleccions abans d’engegar un pla de reconstrucció econòmica. "El que necessita el país és un tancament de files, i no batalles partidistes", ha defensat Buch. "Si algú vol pensar en guanyar les eleccions que hi pensi. A Junts per Catalunya l’única dèria és fer front al covid-19 i afrontar la crisi amb el millor èxit possible”, ha acabat.

La portaveu del Govern, Meritxell Budó, durant la compareixença d'aquest dilluns.

Budó ha sigut diplomàtica i, en la roda de premsa de l’executiu, ha defugit la confrontació amb els socis. De fet, fins i tot ha obert la porta a poder consensuar la data de les eleccions amb els republicans, malgrat que després ho ha matisat asseverant que la prerrogativa és del president de la Generalitat. Per a Budó, no hi ha debat possible perquè l’executiu no té sobre la taula convocar eleccions, i s'ha mostrat segura que aquest tema, quan arribi el moment, no generarà “desacord”. Ara bé, no ha descartat que sigui el Suprem i no el president de la Generalitat qui propiciï aquesta nova cita electoral a Catalunya: si es produeixen situacions “sobrevingudes" –en al·lusió a una hipotètica sentència– ja s'analitzarà l'escenari quan arribi el moment, ha dit.

Fonts republicanes defensen que les paraules de Junqueras són compatibles amb el que ha defensat fins ara el partit: que la prioritat és la lluita contra el covid-19. Tanmateix, insisteixen que caldria recuperar la idea de convocar eleccions quan la pandèmia ho permeti. Recorden que Torra va donar per exhaurit el recorregut de la legislatura el 29 de gener i consideren que no hi ha motius per intentar arribar al final del mandat.

L'última vegada que el president es va pronunciar públicament sobre les noves eleccions va ser dissabte en una entrevista al FAQS de TV3. “Ni em plantejo quan seran les eleccions –va sentenciar–. Totes les energies estan centrades en lluitar contra la pandèmia”. I és que ara, malgrat la distància entre JxCat i ERC, el president assegura que se sent “molt a gust” a l’executiu.

stats