LA NOVA LEGISLATURA
Política 17/10/2015

Junqueras apunta a vicepresident econòmic

ERC pensa en Carme Forcadell o Anna Simó per ocupar la presidència del Parlament

Oriol March / Roger Tugas Marc Colomer
3 min
Junqueras apunta a vicepresident econòmic

BarcelonaTot i que la negociació amb la CUP tot just arrenca, al sotabosc del sobiranisme es va traçant l’estructura del Govern que haurà de gestionar el mandat rebut el 27-S. Segons diverses fonts consultades per l’ARA, Oriol Junqueras es perfila com a vicepresident del futur executiu. A més, el líder d’ERC -que en una entrevista a TV3 va admetre dijous que la seva entrada al gabinet català era “molt probable”- tindrà “responsabilitats econòmiques”, segons les mateixes fonts. Així, Junqueras es convertirà en la veu principal dels republicans a través d’un càrrec clau per al dia a dia de la Generalitat i amb unes competències sobre un dels àmbits més importants -i sensibles- del Govern.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La confecció del futur executiu està pendent, això sí, de determinar qui és l’encarregat de presidir-lo. Artur Mas, candidat a la reelecció de Junts pel Sí, no té assegurat el càrrec en la mesura que la CUP manté el veto a la seva figura. La coalició sobiranista, que negocia discretament amb l’esquerra independentista, no renuncia a la figura del president en funcions, que ahir mateix recordava a la CUP que investir-lo no obliga a donar suport explícit a l’executiu. “No està escrit que qui investeix l’endemà hagi de donar suport al Govern”, va dir Mas a RAC1.

Tot i això, l’entrada de Junqueras no impediria que a l’executiu català hi hagués una conselleria d’Economia, per a la qual es perfila un independent. Un dels noms que hi ha damunt la taula, tenint en compte que Andreu Mas-Colell no repetirà en el càrrec, és el de Miquel Puig, tal com va avançar l’ARA. Un altre nom que guanya pes per formar part del Govern és Josep Rull, coordinador general de CDC, segons fonts consultades. Això l’obligaria, segons les mateixes fonts, a fer un pas enrere al partit. Rull forma part del sector més socialdemòcrata de la formació i encaixa en el perfil que busca Mas.

El repartiment de càrrecs al Govern, en cas que es puguin dur a terme els plans dels dos partits que integren Junts pel Sí, passa perquè CDC tingui el 60% de les conselleries en nombre i pressupost, i que la resta siguin per als republicans. Neus Munté, actual vicepresidenta i portaveu, serà la principal veu convergent a l’executiu, on també tenen opcions de repetir Jordi Jané -Interior-, Santi Vila -Territori i Sostenibilitat- i Meritxell Borràs -Governació-. Ferran Mascarell -Cultura- té opcions de sortir-ne, però fonts consultades no descarten el seu nom per continuar. Dirigents d’ERC asseguren que se centraran a “garantir” que el procés tiri endavant combinant els avenços nacionals amb les urgències socials. El partit de Junqueras buscarà independents per completar el repartiment de càrrecs governamentals.

La segona autoritat del país

I al Parlament? Fonts consultades assenyalen que les dues persones amb més opcions per ocupar la presidència de la cambra catalana són Carme Forcadell, expresidenta de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i número dos de Junts pel Sí, i la republicana Anna Simó, que durant aquesta legislatura ja n’ha sigut vicepresidenta primera. El nom de Marta Rovira, secretària general d’ERC, va sonar durant unes setmanes per a aquest càrrec -a l’estiu se la situava a la vicepresidència de la Generalitat-, però ara fonts del partit neguen aquesta possibilitat.

Segons l’acord que va permetre la creació de Junts pel Sí, la presidència del Parlament correspon triar-la a ERC. Un tercer nom que apareix en aquest context és el de Raül Romeva, que va liderar la coalició sobiranista a les urnes i que prové d’ICV. El seu nom, segons fonts consultades, també apareix vinculat a la conselleria d’Exteriors que es crearà en aquesta legislatura, especialment arran de la seva experiència com a eurodiputat durant deu anys.

Els càrrecs parlamentaris s’acabaran de decidir en la reunió de grup que Junts pel Sí farà dijous a la cambra. De moment, segons es va acordar la setmana passada, el grup parlamentari el comanden Jordi Turull i Marta Rovira. Turull serà, segons diverses fonts, l’home fort de CDC en la direcció de grup, mentre que Lluís Corominas serà el representant dels nacionalistes a la mesa de la cambra, on la coalició pot escollir quatre dels set membres o cedir-ne un a la CUP si aquesta formació ho vol.

Les peces aniran encaixant a mesura que els fulls del calendari caiguin. El Parlament s’ha de constituir com a molt tard el dia 26 -es podria esgotar el termini o bé celebrar el ple inicial el divendres 23-, i el primer debat d’investidura s’ha de fer com a molt tard el 9-N. Quan arribi l’acord amb la CUP, es formarà un Govern que tindrà Oriol Junqueras com a previsible vicepresident econòmic.

stats