Política 18/04/2017

Junqueras proposa una declaració d'independència si l'estat espanyol impedeix el referèndum

Després d'una setmana marcada per les discrepàncies entre ERC i el PDECat, el vicepresident recepta unitat d'acció entre institucions, partits i ciutadania i assegura que no s'ha "tirat els plats pel cap" amb ningú

Núria Orriols
4 min
Junqueras recepta unitat d'acció i diu que no té la "percepció" que s'hagi "tirat els plats pel cap" amb ningú

BarcelonaDesprés d'una setmana dura per al sobiranisme marcada per les discrepàncies entre ERC i el Partit Demòcrata, el vicepresident, Oriol Junqueras, ha obert la porta a un pla B en cas que l'estat espanyol impedeixi el referèndum: una declaració d'independència. En un col·loqui amb l'economista Xavier Sala i Martín, de 'Moment zero', organitzat per 'El Punt Avui', ha assegurat que el programa electoral de Junts pel Sí preveu aquesta "clàusula de desbloqueig" en cas que s'arribi a una situació límit. Junqueras ho ha dit davant el plantejament que ha fet Sala Martín, que ha apostat pel "o referèndum o independència" en cas que l'estat espanyol, per exemple, enviï la policia per aturar la votació que preveu el Govern.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest punt, Junqueras ha assegurat que això ja està previst al programa electoral de Junts pel Sí i que sempre intenta complir amb els "compromisos" que adquireix amb la ciutadania.

Pel que fa a les discrepàncies amb el Partit Demòcrata i el foc creuat entre els dos socis de Govern dels darrers dies, el vicepresident ha assegurat que no té la "percepció" que s'hagi "tirat els plats pel cap" amb ningú i ha demanat "coordinació" entre institucions i ciutadania per afrontar el referèndum.

El Govern preveu celebrar un acte abans de Sant Jordi per refermar el referèndumAmb tot, i malgrat contemplar la DUI, Junqueras ha afirmat que el Govern està "convençut" que es votarà, "que hi haurà un referèndum" i que "l'estat espanyol voldrà arribar a un acord perquè serà el primer interessat". Per assolir aquest objectiu, el vicepresident ha receptat unitat d'acció de tots els actors per afrontar els propers mesos, i sobretot ha demanat mobilització social: "Ha d'acompanyar totes les decisions del Parlament i del Govern". I ha afegit que serà la ciutadania la que garantirà el referèndum i la victòria del 'sí': "Com més unitat hi hagi, més garantit estarà".

Una via a la qual, de fet, també dona suport l'ANC en el seu full de ruta d'aquest 2017, que aposta per una declaració unilateral d'independència en cas que el govern espanyol vulgui evitar "físicament" la consulta sobre la independència prevista per al mes de setembre.

La mobilització social, "imprescindible"

Per a Junqueras, una de les coses que no té l'Estat i sí té el sobiranisme és la mobilització de la ciutadania. "Totes les potes han de treballar com més coordinadament millor perquè ens necessitem molt" en els propers mesos, ha assegurat. "Som tots imprescindibles", ha reiterat en diverses ocasions. És per això que ha demanat "vetllar" perquè tothom se sàpiga "ajudar" tant com pugui, amb l'alineació de les forces polítiques, totes les institucions i la ciutadania. "Arribaran moments complexos", ha avisat, i ha afegit que serien "ingenus" sinó s'esperessin dificultats.

Segons el vicepresident, el sobiranisme té aquestes eines al seu abast i s'enfronta a un Estat que té el poder judicial, mediàtic i diplomàtic a les seves mans. Davant aquest escenari, Junqueras ha opinat que cal "apel·lar al vot" i a la democràcia per tal d'assegurar el referèndum, ja que no només genera "consens" internament a Catalunya sinó que també s'entén a l'exterior.

La data del referèndum i les eleccions

Junqueras s'ha mantingut en la mateixa tònica que fins ara i ha defugit parlar de la data del referèndum. A parer seu cal esperar que el Pacte Nacional pel Referèndum acabi la seva tasca i després acordar, entre tots els actors a favor del referèndum, una data per a la consulta sobre la independència -que pretenen que sigui vinculant-. En aquest punt ha assegurat que no es considera la possibilitat que es facin eleccions: "Està totalment descartada".

Sobre l'eventual participació dels comuns en un referèndum unilateral -ara són presents al Pacte-, Junqueras s'ha mostrat convençut que s'hi implicaran amb els que estan a favor del "dret a vot". "Tindran difícil explicar que estan amb aquells que intenten impedir poder votar", ha assegurat el vicepresident.

La qüestió catalana, al món

Precisament en ser preguntat per la visió que tenen els nord-americans del cas català, Sala i Martín ha assegurat que des de fora no s'entén que Espanya no permeti el referèndum, malgrat que no vegin amb bons ulls la independència. Per a ell, el relat que s'ha teixir a l'exterior per guanyar adeptes al sobiranisme passa per explicar que mentre que els catalans volen decidir com organitzar-se, l'estat espanyol no ho permet. L'economista ha posat d'exemple la pobresa energètica o la prohibició dels toros, lleis que el Tribunal Constitucional ha tombat malgrat la majoria al Parlament. "Hem de ser capaços d'explicar per què som diferents. Aleshores guanyarem", ha dit Sala i Martín, i ha assegurat que el relat no pot ser només d'arguments econòmics sinó de la capacitat de Catalunya de decidir i d'autogovernar-se.

En aquest sentit, Junqueras ha opinat que el "millor argument" que té Catalunya ara mateix "és el de la dignitat", perquè el Govern vol organitzar un referèndum en què tothom es pugui expressar, tant els que estan a favor de la independència com els que hi estan en contra. Aquesta actitud, d'acord amb Junqueras, contrasta amb la del govern espanyol, a qui no l'"interessa" el que pensa tota la ciutadania catalana.

La CUP veuria legítima la declaració d'independència

Per part de la CUP, el diputat Albert Botran ha assegurat que la declaració d'independència estaria justificada si el referèndum s'impedís "físicament" després d'haver "arribat fins al final". "Els preparatius han d'anar més enllà, els col·legis han d'estar disposats a obrir les portes", ha advertit Botran, que ha insistit que en cas que l'estat espanyol bloquegi la celebració del referèndum aleshores sí que hi haurà "legitimitat" per declarar la independència.

A més, Botran ha reiterat la necessitat de fixar la data i la pregunta del referèndum. "És l'única manera d'esvair dubtes i no donar peu a escenaris derrotistes", ha manifestat, i ha subratllat que la campanya del 'sí' i el 'no' s'ha d'activar "aviat". "La primavera és una molt bona època per fer campanya", ha afirmat Botran, que no ha volgut concretar amb exactitud quan s'ha de determinar la data i la pregunta de la consulta. Respecte a l'acte que vol celebrar el Govern abans de Sant Jordi per refermar el seu compromís amb el referèndum, la CUP només hi participaria si servís per concretar, precisament, la data i la pregunta de la consulta.

stats