Política 23/09/2015

Junqueras defensa la viabilitat d'una Catalunya independent davant d'un Margallo que preveu la seva fallida

El líder d'ERC retreu al ministre que compari Catalunya amb colònies com Algèria

Gerard Pruna / Mario Martín Matas
2 min
Jose Manuel García Margallo, Josep Cuní i Oriol Junqueras en el debat de 8TV / CEDIDA 8TV

BarcelonaEl líder d'ERC i número 5 de JxSí a les eleccions del 27-S, Oriol Junqueras, ha defensat aquest dimecres la viabilitat d'una Catalunya independent i la seva permanència a la UE davant del ministre espanyol d'Afers Exteriors, José Manuel García Margallo, que ha vaticinat que amb la sortida d'Espanya Catalunya entraria en fallida.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el cara a cara que ambdós han celebrat a 8tv, Junqueras s'ha aprofitat dels dubtes d'aquest dimarts del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, per defensar que els catalans seguirien formant part d'Europa perquè Espanya no els podria retirar la nacionalitat, un argument que Margallo ha qüestionat: "És absurd pretendre que es pot tenir una república de 7,5 milions de catalans que tinguin nacionalitat espanyola". "Nosaltres volem que els ciutadans guanyin drets, no que els perdin", ha respost Junqueras.

La primera topada ha arribat quan el ministre ha posat com a exemple del que podria passar a Catalunya amb el cas d'Algèria, una comparació que Junqueras li ha retret per traçar paral·lelismes amb la relació que tenien una metròpoli i una colònia, a més de recordar que els ciutadans francesos que vivien a Algèria van mantenir la nacionalitat. En un debat eminentment jurídic, Margallo, que ha arribat a parlar del cas de Katanga per intentar desprestigiar l'independentisme, ha avisat també que la resta de països europeus no acceptarien la independència perquè fixarien un precedent que no els interessa.

El document fals de la CE es cola al debat

Durant el debat, enregistrat pel matí abans que transcendís la polèmica sobre el posicionament de la Comissió Europea, Junqueras i Margallo han fet referència al document. Ja que Margallo l'ha exhibit per demostrar que no s'acceptarà la independència, i Junqueras ha avisat que estava escrit per algú que parlava castellà perquè si no no parlaria de parlaments autonòmics.

En una segona fase del debat on s'han deixat enrere els tractats per parlar de la viabilitat econòmica, Margallo ha recuperat el discurs de la por, arribant a assegurar que en una Catalunya independent l'atur és dispararia del 19% al 37%. El ministre espanyol ha assegurat també que les empreses marxarien perquè els seus productes patirien "aranzels per l'efecte frontera", i ha argumentat que aquesta pèrdua de llocs de treball comportaria menys cotitzacions i faria insostenible la Seguretat Social Catalana.

Junqueras ha respost a aquestes paraules criticant que el govern espanyol recorri a les amenaces, i defensant que els primers interessats en què aquesta situació no es produeixi són l'estat espanyol i la resta de països de la UE, ja que tenen molts interessos comuns amb Catalunya i la seva economia, i esgrimint que els països amb una mida i població similar a la de Catalunya tenen millors indicadors econòmics.

"Estimo Catalunya"

Amb el debat ja agonitzant, Margallo ha negat que només recorri a l'amenaça i ha assegurat que estima Catalunya: "M'agradaria catalanitzar Espanya. I valencialitzar-la també". Davant d'aquesta declaració, Junqueras ha respost que, en el cas que sigui veritat que estima Catalunya, el govern espanyol no ho demostra, i ha retret al ministre que vulgui que els catalans creguin que govern espanyol els escoltarà quan ni tant sols l'escolten a ell quan fa propostes d'un millor finançament per Catalunya i un reconeixement a la seva llengua i cultura.

stats