Política 27/03/2019

La JEC permet la pancarta que clama llibertat d’expressió

Força el Govern a treure el llaç de la delegació a Londres

Marc Toro
2 min
La pancarta en defensa de la llibertat d’opinió i d’expressió va ser penjada a la façana de la Generalitat divendres passat, després d’obeir la JEC amb la retirada dels llaços.

BarcelonaLa tercera és la bona. Al mateix temps que ahir la Fiscalia es querellava contra Quim Torra per desobediència a la Junta Electoral Central (JEC), aquest organisme avalava el manteniment de la pancarta penjada actualment al balcó de la Generalitat, la qual –a diferència de les dues anteriors– no inclou cap llaç en suport als presos polítics, ni groc ni blanc. La Junta considera que la pancarta que hi ha penjada ara, que clama “Llibertat d’opinió i d’expressió” i apel·la a la Declaració Universal dels Drets Humans, no vulnera la llei orgànica del règim electoral general (LOREG) ni cap de les ordres que fins ara s’havien dictat al president de la Generalitat. Conclou, doncs, que no té càrrega partidista incompatible amb la precampanya de les eleccions generals.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La JEC va ratificar ahir el criteri defensat ja divendres pel seu president, Segundo Menéndez, en resposta a una consulta que li van fer els Mossos que no va transcendir. La policia catalana, que tenia la missió de retirar els símbols que encara no s’haguessin despenjat –aquell dia fins i tot van actuar en escoles i instituts que el 28 d'abril seran col·legis electorals–, va preguntar a l’òrgan estatal si també havien d’actuar en el cas de la Generalitat. Torra havia decidit col·locar-hi la tercera pancarta després d’obeir finalment les ordres de la JEC i retirar tots els llaços dels edificis públics de la Generalitat. “Aquesta presidència considera que [la pancarata] no incompleix l’acord de la Junta Electoral del 21 de març”, va respondre Menéndez al comissari en cap dels Mossos, Miquel Esquius. I així ho va confirmar ahir la resta de la Junta.

A la mateixa reunió l’òrgan va emplaçar el president a ordenar la retirada del llaç groc que –tal com havia denunciat dimarts Cs– hi havia penjat a la façana de la delegació del Govern a Londres. La JEC va donar a Torra fins avui a les 11 hores per complir, però el símbol ja va ser despenjat ahir a la tarda. Malgrat que l’edifici de la delegació –on ara es col·locarà una pancarta amb motiu de la diada de Sant Jordi– no és dins el territori estatal, la Junta Electoral entén que està “comprès dins l’àmbit de l’acord”. “L’exigència de neutralitat i la consegüent prohibició d’exhibir símbols” inclou “expressament” qualsevol acte “organitzat o finançat, directament o indirectament, pels poders públics”, defensa la JEC.

El focus, ara a les universitats

La retirada de tots els símbols considerats partidistes dels edificis del Govern, amb tot, no és suficient per a l’espanyolisme recelós amb el suport als presos polítics i exiliats. L’associació constitucionalista S’ha Acabat (liderada per exmembres de Joves de SCC díscols amb la cúpula de l’entitat) va anunciar ahir que denunciaria les universitats catalanes a les juntes electorals pertinents per haver-se negat a retirar “símbols separatistes”. En un comunicat, l’organització opina que les universitats són una “eina potent de propaganda per al separatisme”, i així ho defensarà davant la Junta amb l’objectiu d’aconseguir “espais nets” de cara al 28 d'abril.

stats