Política 30/01/2018

L'ajornament reobre la pugna entre JxCat i ERC: Puigdemont nega que Torrent li hagi trucat fins a cinc vegades

L'ANC critica l'ajornament del ple, mentre que Òmnium crida a "no caure en el parany" de la divisió

Anna Mascaró
2 min
Roger Torrent reunit amb la mesa del Parlament

BarcelonaDavant de l'ajornament per part del president del Parlament, Roger Torrent, del ple d'investidura en què s'havia de votar Carles Puigdemont, Junts per Catalunya (JxCat) ha fet un comunicat en què considera que s'hauria d'haver fet el ple d'investidura aquest dimarts i explica que el partit desconeixia la decisió que prendria Torrent. "No ha sigut consultada ni comunicada prèviament als representants de Junts per Catalunya", explica la formació, que, amb tot, valora positivament que el president de la cambra s'hagi compromès "públicament a no proposar cap altre candidat alternatiu a Carles Puigdemont".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La decisió de Torrent reobre una guerra entre Junts per Catalunya i ERC que fins ara havia estat soterrada. L'ajornament ha creat un gran malestar en la formació de Puigdemont, que considera que el president del Parlament ha estat "deslleial". El creuament d'acusacions arriba fins al detall que, segons ERC, Torrent hauria trucat fins a cinc vegades a Puigdemont aquest matí. Des de l'entorn del president, però, afirmen que "no els consta" cap trucada de Torrent.

Disparitat en les reaccions de les entitats

Per la seva banda, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha criticat públicament la decisió de Torrent i manté la convocatòria de manifestació d'avui a les 14.30 h, una marxa que anirà de la plaça Sant Jaume al Parlament per "exigir que la sessió d'investidura per restituir el president Carles Puigdemont es dugui a terme sense ingerències, en els terminis i condicions que ja estaven establerts". "No acceptem que un tribunal de part dicti les decisions al Parlament", sentencia l'entitat, que exigeix que "es respecti el mandat popular obtingut a les urnes el 21-D". "No acceptarem cap pas enrere de les nostres institucions en la defensa del mandat del poble de Catalunya i en la defensa dels membres d’aquestes mateixes institucions", conclou.

En canvi, a Òmnium Cultural han guardat la prudència i han fet una crida a "no caure en el parany" de la divisió després de l'ajornament del ple d'investidura. En un comunicat, l'entitat ha animat a buscar "la millor via per fer possible el mandat democràtic amb base a grans consensos" i ha deixat clar que només el Parlament sorgit arran del 21-D "té la legitimitat per escollir els representants de les nostres institucions". "El govern espanyol no pot decidir qui serà el pròxim president de la Generalitat", sentencien.

stats