Política 29/01/2018

JxCat escull Jordi Sànchez, ara a la presó, com a president del grup

Per la seva banda, Marta Rovira presidirà el grup parlamentari republicà

Núria Orriols
2 min
Jordi Sànchez i Jordi Cuixart manifestant-se el 20 de setembre a la plaça Sant Jaume de Barcelona.

BarcelonaEls diputats de JxCat, que s'han reunit més de dues hores al Parlament, han decidit escollir Jordi Sànchez com a president de grup. L'expresident de l'ANC i número 2 de la candidatura, empresonat des de fa més de cent dies a Soto del Real, assumeix un paper clau en la direcció del grup. Elsa Artadi, cap de campanya, serà la portaveu i Eduard Pujol el portaveu adjunt.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Juntament amb Pujol, també assumiran aquest paper Albert Batet -que els últims dies és un dels que ha mantingut contacte directe amb Carles Puigdemont-, Lluís Guinó -exvicepresident del Parlament-, Josep Maria Forné -cap de llista per Lleida- i Gemma Geis -que va encapçalar la candidatura a Girona-.

Sànchez a hores d'ara és l'únic diputat de JxCat en presó preventiva, ja que Joaquim Forn va decidir renunciar a la seva acta com un gest de cara al jutge, Pablo Llarena, per sortir de la presó. De moment, Sànchez no té previst fer aquest pas. Amb la configuració del grup parlamentari es visualitza, doncs, el nucli dur de JxCat, a més del president de la Generalitat i el seu entorn més pròxim.

Pel que fa a Josep Rull i Jordi Turull, fonts de la candidatura mantenen que el seu lloc és al Govern, a la conselleria que ocupaven abans de l'aplicació de l'article 155.

La resta de partits també han registrat aquest dilluns els seus grups parlamentaris. La secretària general d'ERC, Marta Rovira, serà la nova presidenta del grup al Parlament -inscrit com a grup parlamentari republicà- i Sergi Sabrià en serà el portaveu.

Respecte a Cs, Inés Arrimadas repetirà com a presidenta i Carlos Carrizosa també revalidarà el càrrec com a portaveu. Els socialistes escullen Miquel Iceta per presidir el grup a la cambra i Eva Granados com a portaveu. Pel que fa a CatComú, serà Xavier Domènech qui presideixi el grup i Elisenda Alamany serà la portaveu.

La CUP es constitueix com a subgrup amb Carles Riera com a representant. Per la seva banda, el líder del PP català, Xavier García Albiol, serà el representant del subgrup popular al Parlament. El reglament indica que els subgrups no poden tenir ni president ni portaveu i, per tant, les seves funcions es materialitzen en la figura del representant.

Contactes aquest dilluns a la tarda amb ERC i la CUP

D'altra banda, segons fonts presents a la reunió, els diputats han analitzat els diversos escenaris de cara al ple d'investidura. Des de la llista del president mantenen que volen investir Puigdemont -sigui quina sigui la fórmula- i que en tot cas recau en el president del Parlament, Roger Torrent, decidir si permet que segueixi el ple encara que Puigdemont no sigui present. "Nosaltres hi serem i ens quedarem", assenyalen a l'ARA fonts de JxCat. ERC també ha assegurat que els seus diputats seran a les tres de la tarda a la cambra. Tot i que la competència de convocar o suspendre el ple d'investidura recau en el president del Parlament, fonts parlamentàries assenyalen que consultarà els membres de la mesa sobre la decisió a adoptar.

Torrent ha rebut aquest matí un advertiment del Constitucional en què se l'adverteix de conseqüències judicials si no atén les mesures cautelars dictades per l'alt tribunal. Per abordar l'estratègia a seguir, JxCat, ERC i la CUP mantindran els contactes aquest dilluns a la tarda.

stats