Política 30/01/2019

JxCat reclama la investidura de Puigdemont un any després del 30 de gener: "Era i és la decisió correcta"

Els diputats reclamen als independentistes i "demòcrates" restituir el Govern

Ara
2 min
Carles Puigdemont: “Estic disposat a debatre amb Rajoy sobre com hem arribat fins aquí”

BarcelonaUn any després que el president del Parlament, Roger Torrent, suspengués el ple d'investidura de Carles Puigdemont pel veto del Tribunal Constitucional –el 30 de gener del 2018–, JxCat ha emès un vídeo en què reclama la seva investidura. Amb la participació de gairebé tots els diputats, tant independents com del PDECat, afirmen que "tot el que ha passat aquest any evidencia que la decisió correcta era i és investir Puigdemont". A més, recorden que el ple de la cambra ha votat diverses resolucions en què s'expressa la voluntat d'elegir-lo president i es "reconeix la seva legitimitat com a president de Catalunya". Així, criden les forces independentistes i els "demòcrates" a "restituir-lo" a ell i al seu Govern.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Just avui fa un any que s'hauria d'haver celebrat el ple d'investidura per restituir el president legítim de Catalunya Carles Puigdemont", comença el portaveu del grup, Albert Batet. "Ho havia decidit la ciutadania a les urnes el 21-D i ho havia acordat la majoria parlamentària independentista", segueixen altres diputats.

D'aquesta manera envien un missatge a ERC i també a la CUP –que ja s'ha mostrat disposada a fer-ho– per intentar reelegir l'expresident, ara exiliat a Waterloo. De fet, des de fa setmanes que JxCat insisteix en aquesta idea i el mateix Puigdemont ha assegurat que era qüestió de la "voluntat del Parlament". Tanmateix, fonts de JxCat afirmen que no és un escenari imminent i que no ho faran sense un acord amb els republicans. La qüestió de la investidura de Puigdemont és, des de fa un any, motiu de discrepància entre els dos socis de govern i que ha aflorat en els moments de crisi de la legislatura.

Els diputats de JxCat afirmen que l'Estat no ha respectat el resultat de les eleccions del 21 de desembre i que "s'han trepitjat els drets civils i polítics" dels diputats i de la ciutadania. "La repressió continua malgrat els intents de l'independentisme d'obrir escenaris de diàleg i obrir una negociació per trobar una sortida política al conflicte", analitzen.

Puigdemont diu que seria "un bon senyal" que l'Estat permetés la seva investidura

L'expresident Carles Puigdemont, des de Dublín, ha afirmat que seria "un bon senyal" que l'Estat espanyol permetés la seva investidura. En declaracions als mitjans de comunicació recollides per l'ACN, abans de reunir-se amb l'alcalde de Dublín, ha assegurat que "seria un senyal del respecte a la democràcia" que l'Estat permetés que "el candidat que el parlament de Catalunya volia investir ho fos". "No perdo mai l'esperança", ha dit coincidint amb el primer aniversari de la suspensió del ple en què es preveia la seva investidura.

D'altra banda, l'expresident ha defensat que el seu testimoni "hauria de ser escoltat" en el judici de l'1-O. De moment, Puigdemont no ha rebut cap notificació oficial al respecte, però creu que "seria estrany" que el Tribunal Suprem no acceptés un testimoni "en primera persona" dels fets que es jutjaran. Sobre l'imminent trasllat dels líders independentistes empresonats a Madrid, Puigdemont ha promès que "multiplicaran els seus esforços" per "amplificar la denúncia" pel judici a Europa

stats