Política 08/10/2015

JxSí es resigna a una negociació llarga

La coalició es manté a l’expectativa de la conferència política de la CUP per avançar en les converses

Oriol March
3 min
JxSí es resigna a una
 Negociació llarga

BarcelonaTotes les mirades estaran posades, a partir de les set del vespre d’avui, a l’auditori de la Universitat Pompeu Fabra. És l’escenari triat per la CUP per fer una conferència política en què fins a set dirigents de la formació explicaran la proposta de l’esquerra independentista per gestionar l’escenari sortit de les eleccions del 27-S. I qui pararà l’orella amb més atenció seran els comandaments de Junts pel Sí, que estan “expectants” davant l’acte de la CUP, segons fonts consultades. De les paraules dels dirigents de l’esquerra independentista sortiran pistes de com poden anar les negociacions entre la coalició CDC-ERC i la CUP, que van arrencar la setmana passada i que aniran “per llarg”, segons diverses veus consultades.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De moment, aquestes converses s’han centrat més en el mateix procés de negociació que no pas en continguts concrets. La investidura d’Artur Mas com a president de la Generalitat, que està en l’aire per la negativa de l’esquerra independentista a facilitar la seva reelecció, s’ha deixat per al final. “L’important és pactar el full de ruta”, repeteixen en privat els negociadors de Junts pel Sí, que mantenen un alt grau de discreció. “Hi ha partida”, assenyalava ahir un dirigent consultat de la coalició. La CUP, al seu torn, va citar ahir dirigents territorials en una trobada a Barcelona, a la qual també es van sumar els partits que formen part de la Crida Constituent. La formació va voler compartir amb els representants al territori els continguts de la conferència política d’avui al vespre a la UPF.

Calendari incert

El convenciment general és que les converses entre la CUP i Junts pel Sí no es resoldran aquesta setmana ni la vinent. No es descarta, fins i tot, que la investidura del nou president es produeixi passades les eleccions espanyoles, fixades per al 20 de desembre. El Parlament es constituirà com a molt tard el 26 d’octubre -onze dies més tard que la declaració de Mas davant de la justícia per l’organització del 9-N- i el primer debat d’investidura ha de ser, en cas que s’esgotin els terminis, en el primer aniversari de la històrica jornada de participació.

Tot i que hi ha interlocutors que parlen de tenir un “punt d’esperança”, diverses veus consultades no amaguen el pessimisme a causa de l’enrocament de les posicions: Convergència -i Junts pel Sí- manté Mas com a candidat “irrenunciable” a la presidència, mentre que la CUP continua ferma en la voluntat de no investir-lo. Això fa que en l’horitzó hi aparegui l’ombra d’unes noves eleccions catalanes de resultat incert. “No es pot descartar, ni de bon tros”, sostenen alts dirigents de CDC. “El que no podem fer és renunciar a la figura del president”, defensen.

Un dels problemes que observa el partit de Mas va més enllà de la investidura. Hi ha dirigents consultats que subratllen les complicacions que hi hauria en cas de governar amb el suport de la CUP, tenint en compte que hi ha “propostes inassumibles” per part de l’esquerra independentista. “Seria molt difícil garantir la governabilitat”, apunten dirigents consultats. Junts pel Sí té 62 diputats, de manera que en necessita un mínim de sis per garantir-se la majoria absoluta. Aquesta aritmètica complica l’aprovació de lleis clau com la dels pressupostos.

El Govern, de moment, evita parlar en públic d’allargar el període en funcions. Les negociacions amb la CUP van planar sobre la reunió que va mantenir dimarts l’executiu, en què es van posar sobre la taula els diversos escenaris que hi ha oberts, inclosa la celebració de nous comicis. La vicepresidenta Neus Munté va evitar en tot moment referir-se a escenaris que no se cenyissin a un acord de l’independentisme al mateix temps que mantenia Mas com a “gran actiu irrenunciable” per al procés. Els consellers, la gran majoria dels quals segueixen el procés de negociació des de fora, enllesteixen la feina dels departaments a l’espera d’una hipotètica entesa.

Segona reunió

Mentrestant, avui al matí hi haurà la segona trobada del grup parlamentari de Junts pel Sí. No s’espera que es faci públic el seu organigrama, que amb tota probabilitat estarà encapçalat per Jordi Turull -CDC- com a president de grup. Li correspon a ERC determinar qui ocuparà la presidència del Parlament i qui serà el portaveu dels diputats. Es preveu que als independents -un total d’onze- se’ls reservi un paper destacat en comissions clau.

Poques hores després d’aquesta cita al Parlament, tota l’atenció se centrarà en la conferència política de la CUP. D’allà sortiran les noves claus d’una negociació que, de ben segur, anirà per llarg. El temps, ara, és un actor més.

stats