Política 07/03/2018

L’alt comissionat de Drets Humans de l’ONU alerta l'Estat que la presó preventiva hauria de ser "l'últim recurs"

Zeid Ra’ad al-Hussein demana "diàleg polític" i es mostra "consternat" per la "violència" de l'1-O

Acn
2 min
L'Alt Comissariat de Drets Humans de l'ONU, Zeid Ra’ad Al Hussein

BarcelonaL’alt comissionat de Drets Humans de l’ONU, Zeid Ra’ad al-Hussein, ha alertat l’Estat que la presó preventiva hauria de ser "una mesura d’últim recurs". En l'informe anual de les activitats d'aquest òrgan de les Nacions Unides, també insta l'Estat a resoldre el conflicte independentista "mitjançant el diàleg polític". Al-Hussein també es mostra "consternat" per la "violència" policial durant l’1-O. "Tenint en compte el que va semblar un excessiu ús de la força per part de la policia, la descripció de l’acció policial l’1 d’octubre de ‘legal, legítima i necessària’ és qüestionable", afirma Zeid Ra’ad al-Hussein.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’alt comissionat ha inclòs l’estat espanyol en l’informe anual de l’organisme donat a conèixer aquest dimecres en la 37a sessió del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides, i només s’hi ha referit per comentar la qüestió catalana. El mateix alt comissionat ja es va mostrar "pertorbat" per la violència dels cossos de seguretat de l’Estat el 2 d’octubre passat.

Aquell dia, en un comunicat, va demanar a les autoritats espanyoles que s’obrís una investigació sobre els fets, i va assegurar que totes les respostes policials han de ser "proporcionades" i tenir lloc si són "necessàries". El dia després del referèndum, Zeid Ra'ad al-Hussein va instar també l’executiu espanyol a "acceptar sense demores" les peticions de visita per part de rellevants experts de l'ONU en drets humans.

Entre els altres temes que tracta l’informe, destaquen la guerra de Síria, la situació de la comunitat rohingya a Birmània i la política migratòria de la UE i els seus estats membres. Àustria, Hongria, Polònia i la República Txeca són els quatre únics països que reben crítiques explícites a l’informe, a banda de l’estat espanyol.

stats