Política 27/03/2018

L'ONU admet a tràmit la demanda de Puigdemont per la vulneració dels seus drets polítics

La decisió s'afegeix al dictamen de la setmana passada sobre Jordi Sànchez

Ara
1 min
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, la nit del 21-D a Brussel·les.

BarcelonaEl Comitè de Drets Humans de les Nacions Unides (ONU) ha admès aquest dimarts a tràmit la demanda del president Carles Puigdemont per la vulneració dels seus drets polítics a l'estat espanyol. La decisió s'afegeix al dictamen de l'ONU que la setmana passada va demanar al govern espanyol que es garanteixin els drets del diputat de Junts per Catalunya (JxCat) Jordi Sànchez.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els advocats de Puigdemont van anunciar a principis de febrer la presentació de la denúncia, el primer pas d'una ofensiva internacional per denunciar la vulneració dels seus drets polítics i pressionar el govern espanyol. En concret, la denúncia es va presentar al·legant que l'estat espanyol ha incomplert dos convenis internacionals: el de Drets civils i polítics i la Declaració Universal de Drets Humans. Després de l'admissió a tràmit, ara el Comitè de l'ONU s'haurà de pronunciar, un procés per al qual pot trigar entre un i dos anys. L'estat espanyol també disposa d'un termini per fer al·legacions al cas.

Puigdemont va presentar la denúncia a l'ONU, i no a una altra instància com el Tribunal d'Estrasburg (TDHE) perquè el marc d'interpretació de l'organisme es basa en el Pacte internacional de drets civils i polítics, en què es reconeix el dret a l'autodeterminació. La resolució final de l'ONU vincularà formalment Espanya, perquè és signant del pacte i el protocol addicional de l'organisme, però el Comitè no té capacitat de sanció si decideix incomplir el seu pronunciament.

El Comitè dels Drets Humans de l'ONU admet a tràmit la demanda de Puigdemont
stats