NOU FULL DE RUTA
Política 12/01/2015

ERC accepta no sumar independents, però lamenta: "Se'ns imposen condicions que no són legítimes"

Lluís Salvadó defensa a 'Els matins' de TV3 debatre ja sobre el full de ruta, que hauria d'incloure un Govern d'unitat amb la presència també de la CUP

Ara
2 min
Lluís Salvadó, en l'entrevista a TV3

BarcelonaEl secretari general adjunt d'ERC, Lluís Salvadó, ha insistit aquest dilluns a 'Els matins' de TV3 que estan "pendents de l'agenda del president Artur Mas" per tancar aviat la fórmula per encarar unes eleccions anticipades de caràcter plebiscitari. A la reunió, en què també hi haurien de ser els líders de l'ANC, Òmnium i l'AMI, els republicans acceptaran no incloure independents a la seva llista, si cal per convocar els comicis. "Se'ns estan imposant condicions que no són legítimes", ha lamentat el dirigent republicà, ja que "ERC no posa condicions, només que hi hagi eleccions el 2015".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"L'obertura i la suma de gent no orgànica és una pràctica d'ERC", ha apuntat, i ha recordat que en les últimes eleccions estatals i en les europees ha presentat caps de llista independents, tot i que aquest cop acataran "la condició que calgui si això permet assolir la independència". "Acatarem les decisions encara que no les considerem legítimes", ha assegurat, tot i que s'ha preguntat per què la prohibició d'incloure independents afecta només ERC i no la CUP. Tot i això, s'ha mostrat resignat: "Si la condició és que no hi hagi cap independent, no en posarem cap".

Tanmateix, el dirigent republicà creu que també ERC i la CUP han de fer candidatures "al màxim de competitives" per sumar vots per a l'independentisme d'aquells que no només voten pensant en la independència. Davant els comicis, ha opinat que l'ANC, Òmnium i l'AMI han d'actuar com vulguin fer-ho, tot i que més enllà d'ERC, la proposta de Mas "posa també en una situació incòmoda la societat civil i els independents", ja que no els permet decidir si implicar-se en alguna llista que no sigui la seva.

Un Govern d'unitat també amb la CUP

Sigui com sigui, Salvadó reclama que ara "toca parlar del full de ruta". "Ja n'estem una mica tips, de parlar de la candidatura", ha asseverat, i en aquest sentit ha rebutjat fer dos plebiscits per implementar la independència i ha exigit "deixar de fer informes" i implementar ja les estructures d'estat necessàries. "ERC voldria anar més ràpid, com l'ANC i les entitats sobiranistes, i com fins ara estirarem CiU tot el que podrem per fer tots aquests passos", ha avançat. Tot i això, ha reclamat que es retiri la tramitació dels pressupostos perquè sigui el nou Govern sorgit de les urnes qui elabori uns nous comptes de trànsit cap a la independència. Aquest executiu, a més, hauria de ser d'unitat sobiranista i, en aquest sentit, ha reclamat a la CUP un "exercici de responsabilitat" perquè també hi entri juntament amb CiU i ERC.

Pel que fa a Unió, Salvadó creu que "no serà el problema" per assolir la independència. Tot i això, ha llançat un dard: "Joana Ortega, d'Unió, ens donava lliçons la setmana passada, tot i que Unió és un dels elements que més dificultats posa perquè avancem".

stats