HORITZÓ ELECTORAL
Política 17/01/2015

Madrid avisa que les eleccions del 27-S no poden ser cap plebiscit

J.r.
2 min
La vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría veu Artur Mas “incapacitat per governar”.

MadridEl govern espanyol insisteix que estarà molt pendent dels passos que la Generalitat faci durant els mesos vinents i que tinguin com a objectiu posar a punt les estructures per a un nou estat català. La vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, va advertir ahir que les eleccions del 27 de setembre no poden tenir un caràcter plebiscitari -¿independència sí o no?- d’acord amb la legislació actual de l’Estat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb aquest raonament de fons, el PP descarta implícitament la possibilitat de vetar els comicis. La mà dreta de Mariano Rajoy va afirmar que només hi ha marge per convocar eleccions “autonòmiques”. “Cadascú proposarà el seu programa i els ciutadans ho valoraran”, va afegir després d’ironitzar sobre la falta d’acord per una llista unitària entre CiU i ERC. “Jo ja m’he perdut”, va dir Sáenz de Santamaría.

“Incapacitat per governar”

A la compareixença de premsa posterior al consell de ministres, va assegurar que la convocatòria electoral, la tercera en cinc anys, demostra el “fracàs” del president de la Generalitat, Artur Mas, i la seva suposada “incapacitat per governar”. Els populars creuen que anunciant, vuit mesos abans, la convocatòria a les urnes, el president busca “guanyar temps a costa de fer-lo perdre als catalans” i amagar la seva “inoperància” amb l’agenda sobiranista.

L’estratègia de la Moncloa passa ara per recórrer al Tribunal Constitucional tots els elements que, a parer seu, xoquin amb la legalitat. En canvi, no té intenció d’aplicar les mesures coercitives que preveu la llei d’estabilitat per tancar l’aixeta del finançament a Catalunya. La ministra d’Ocupació, Fátima Báñez, va anar més enllà i va afirmar que mantenir la unitat d’Espanya és la via per garantir les pensions dels catalans, que, segons afirma, es paguen amb la solidaritat espanyola.

stats