Política 03/02/2019

ERC referma el "compromís" amb l'1-O i assegura que tornaria a actuar "de la mateixa manera"

Maragall està disposat a signar un document d'"unitat republicana" abans de les municipals

Agències
2 min
El vicepresident del Govern, Pere Aragonès (centre), a l'acte d'alcaldes d'ERC d'aquest diumenge a Sant Vicenç dels Horts

Sant Vicenç dels Horts / BarcelonaERC ha refermat aquest diumenge el "compromís" amb l'1-O i ha reivindicat l'organització i l'impuls del referèndum pel qual el Suprem començarà a jutjar els presos polítics a partir del 12 de febrer. "Reiterem el nostre compromís amb les urnes i afirmem solemnement que tornaríem a actuar de la mateixa manera; de manera pacífica, cívica i ferma, lleials als nostres conciutadans i conciutadanes", afirma una declaració llegida en un acte a Sant Vicenç dels Horts amb una trentena d'alcaldes republicans.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El text qualifica d'ostatges els presos, i assegura que s'enfrontaran a un judici "polític, injust i vergonyós". Davant aquesta situació, el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha deixat clar que la "millor resposta" a la sentència del judici, que considera que "ja està escrita", seria una majoria "republicana, àmplia, democràtica, cívica, transversal i fraternal" de cara a les eleccions municipals. En un missatge que inclouria els comuns, ha dit que la "força republicana" és la que "es va manifestar l'1-O i el 3-O".

Precisament aquest diumenge el candidat d'ERC a l'alcaldia de Barcelona, Ernest Maragall, ha afirmat en una entrevista a 'El Nacional' que estava "disposat" a signar un compromís "d'unitat d'estratègia cap a la República" amb "el PDECat en primer terme i si pot ser amb la CUP i altres forces sobiranistes" abans de les eleccions. Aquesta seria la seva proposta davant els que insisteixen a fer una llista unitària. Segons ha dit, li "costa d'entendre" la demanda d'alguns partits de fer una candidatura independentista única "costi el que costi, si no és des de la feblesa, d'una certa necessitat".

Maragall ha argumentat que les forces independentistes podran "sumar correctament més regidors i vots" amb "projectes respectius". "Separats sumarem molt més", insisteix. I afegeix: "Si som capaços de sumar en aquesta voluntat republicana els comuns, tindrem la majoria i, per tant, la governació de la ciutat". Maragall, que també ha participat en l'acte amb alcaldes a Sant Vicenç dels Horts, ha dit que "el pròxim alcalde de Barcelona ha de fer el que sigui necessari per a la República".

En la declaració llegida pels alcaldes es critica "la persecució político-judicial de l'estat espanyol", i es destaca que el referèndum de l'1 d'octubre va desencadenar una onada repressiva. El text sosté que s'ha produït una instrumentalització de l'aparell judicial que ha permès "la intimidació de 'guerrilles parafeixistes', que han actuat impunement en places i carrers". Aragonès, en aquest sentit, ha demanat al govern espanyol un "compromís clar" per posar fi a la "impunitat de l'Estat contra l'independentisme, que s'ha convertit en norma, i per "revertir" situacions com les que s'han vist amb el vídeo difós per un agent de la Guàrdia Civil durant el trasllat dels presos polítics a Madrid.

stats