VISITA ALS ESTATS UNITS
Política 10/04/2015

Mas espera que la UE arbitri si Catalunya decideix ser estat

Invoca a Nova York el ‘Yes, we can’ per reivindicar l’anhel independentista

Núria Ferragutcasas
4 min
Mas, al costat de l’economista Sala i Martín, va explicar el procés català.

Nova York“Hem de picar molta pedra”, constatava gràficament Artur Mas davant la comunitat catalana de Nova York, entre canapès i copes de cava, després de pronunciar la conferència Catalunya a la cruïlla a la Universitat de Colúmbia. En el seu tercer viatge als Estats Units, el president de la Generalitat hi arribava amb una clara missió: aconseguir que el procés sobiranista català es faci un lloc en l’agenda internacional. Per això, entre dimecres i dijous es va reunir amb inversors, think tanks i mitjans de comunicació nord-americans per explicar “la causa catalana” i buscar suports a una eventual independència de Catalunya. El president està convençut que la comunitat internacional pot tenir un paper molt important si els catalans voten per separar-se d’Espanya en les eleccions “plebiscitàries” del 27 de setembre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Davant del Memorial de l’11-S, en el seu segon i últim dia de viatge, Mas va dir que espera que, si el sobiranisme venç, un mediador extern pressioni perquè Espanya “s’assegui a la taula de negociacions de manera civilitzada”. Mas va deixar com a última opció -de moment remota- la possibilitat d’una declaració unilateral d’independència. Perquè, segons va assenyalar, per “entrar al club dels estats del món” s’han de seguir unes normes de funcionament que passen per certificar a les urnes la voluntat de la majoria.

Aquestes paraules les va dir poques hores després d’assegurar, en una entrevista a l’agència Bloomberg, que els països de la Unió Europea “s’implicaran” en el procés català i voldran “convèncer les autoritats de Madrid que sempre és millor negociar i arribar a acords, perquè el que està en joc és l’economia”. “Seria molt fàcil per als estats europeus, socis d’Espanya a la Unió Europea, donar un suport explícit al posicionament del govern espanyol. Però no ho han fet”, va raonar.

“Un món català”

El president de la Generalitat va fer una crida a lluitar contra els actes terroristes i va recordar les paraules que va dir l’expresident nord-americà Bill Clinton durant la seva visita a Catalunya el 2001: “El futur serà talibà o català”. Amb la frase, segons Mas, Clinton “va apel·lar als valors de pau, de fraternitat i de diàleg del poble català”. Catalunya, segons va remarcar el president, ha exhibit una bandera de pau i fraternitat “des de temps immemorials”.

La nit abans, en la seva conferència a la Universitat de Colúmbia, Mas va parlar de la història, la llengua i la cultura de Catalunya. Va assegurar que el Parlament català és un dels més vells d’Europa. També va assenyalar fets històrics més recents, com la dictadura franquista i la Transició, per explicar la frustració dels catalans amb Espanya. Mas va lligar aquest desengany català per les accions de recentralització del govern espanyol i els atacs a l’autogovern i la llengua catalanes a l’augment del moviment sobiranista dels últims anys. I va vincular aquest auge amb el malestar generat per la sentència del Tribunal Constitucional del 2010 sobre el llavors nou Estatut d’Autonomia, avalat en referèndum quatre anys abans. “Molts catalans es van sentir traïts”, va subratllar.

Mas va invocar l’històric eslògan del president nord-americà, Barack Obama, Yes, we can, per reivindicar l’anhel sobiranista. “A Catalunya també creiem en el poder del we, del nosaltres, en una democràcia”, va assegurar davant d’una audiència de 300 persones.

Torn de preguntes calent

La conferència del president es va escalfar en el torn de preguntes. Alguns assistents, la majoria d’origen català o espanyol, van fer preguntes sobre corrupció, sobre la immersió lingüística i sobre el greuge econòmic que pateix Catalunya. En aquest últim tema, l’economista Xavier Sala i Martín, encarregat de presentar el president de la Generalitat, també hi va voler intervenir.

Al final de la vetllada, una de les poques nord-americanes que van assistir a l’acte es va mostrar satisfeta per les explicacions de Mas. “Crec que els catalans haurien de tenir el dret de decidir el seu futur”, va dir Angela Chen, estudiant de la Universitat de Colúmbia.

Un exassessor de Bush rebutja un estat català

“Una ruptura potencial de Catalunya amb Espanya no interessa als Estat Units, ni a Europa, ni a Espanya, ni, en última instància, a Catalunya”. Aquesta és la tesi de Daniel Runde, exassessor de George W. Bush i ex alt càrrec del Banc Mundial, en un article publicat a la revista Forbes, coincidint amb la visita als Estats Units d’Artur Mas. L’autor defensa que “Espanya és una història d’èxit per a la democràcia i el desenvolupament que ha contribuït a l’ordre global liberal durant els últims 40 anys”. També apunta: “En un moment en què Europa pateix una forta inestabilitat política i social, l’aspiració del president Mas de crear un estat independent català s’ha de veure amb un considerable escepticisme”. També augura que l’economia catalana “resultaria seriosament afectada” per la “necessitat de trobar una altra moneda, ja que Espanya vetaria la pertinença de Catalunya a la unió monetària”.

Només Felip VI, segons diu, pot evitar el xoc. “La família reial ha intentat impulsar la unitat amb diversos gestos simbòlics. Una de les infantes es va instal·lar a Barcelona i va treballar per a una preeminent empresa catalana, La Caixa. El rei Felip VI parla català i pot ser l’únic ben posicionat per rebaixar les tensions”.

stats