Política 02/09/2020

Mas es queda al PDECat i s’allunya de Puigdemont

Seguirà com a associat de base, tot i que no descarta donar suport al partit públicament

G.p. / N.o.
3 min
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, conversant ahir amb l’expresident Artur Mas.

BarcelonaArtur Mas es mantindrà, ara per ara, com a associat de base del Partit Demòcrata. D’aquesta manera, l’expresident de la Generalitat no segueix els passos ni del seu successor al capdavant de l’executiu, Carles Puigdemont, ni dels presos polítics Joaquim Forn, Josep Rull i Jordi Turull, que dilluns van decidir estripar el carnet del PDECat després que la direcció del partit hagi portat JxCat als tribunals pel control de les sigles. Com va avançar La Vanguardia i van confirmar ahir fonts de l’entorn de l’expresident a l’ARA, Mas és militant del Partit Demòcrata i no té previst deixar-ho de ser, tot i que la seva intenció és mantenir-se en un segon pla i sense protagonisme.

Ha dit repetidament que no s’enfrontaria obertament a Puigdemont en cas que hi hagi una trencadissa, de manera que sí que descarta liderar qualsevol alternativa al seu successor a la presidència. Ara bé, segons ha pogut saber aquest diari, en una reunió recent amb alcaldes del partit, l’expresident sí que es va mostrar disposat a donar suport en algun acte de campanya si el PDECat es presenta en solitari a les eleccions -qui es perfila per liderar-lo és la consellera d’Empresa, Àngels Chacón-. “Mas aguantarà”, asseguren fonts del partit. L’expresident, a diferència de la majoria de líders de l’espai postconvergent, no s’ha pronunciat en públic sobre el desacord entre Puigdemont i Bonvehí, però des del primer moment ha apostat perquè les dues formacions arribessin a una entesa, encara que fos a través d’una coalició electoral -cosa que rebutgen tant Puigdemont com Jordi Sànchez, ara secretari general de JxCat-. Oficialment ahir l’oficina de l’expresident Mas va informar que no farà declaracions “fins que ho cregui oportú”. Des del PDECat ja fa mesos que auguren un posicionament públic de Mas que els ajudi a plantar cara a Puigdemont -així ho va explicitar l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, en una entrevista recent-, però encara no ho ha fet.

L’adeu dels presos i Puigdemont

Després que l’ARA avancés dissabte que David Bonvehí ha portat JxCat als tribunals pel control de les sigles, s’ha produït un degoteig de baixes al Partit Demòcrata. Primer van ser tots els senadors, capitanejats per Josep Lluís Cleries, i diversos dirigents de l’àrea metropolitana, però a partir de dilluns tot es va precipitar amb l’adeu dels lideratges més visibles del PDECat: l’expresident Carles Puigdemont, tots els consellers del Govern menys Chacón i els presos polítics.

També van marxar nombrosos càrrecs intermedis de l’executiu, diputats al Parlament, alcaldes i dirigents locals, com per exemple l’executiva del PDECat de Girona i l’alcaldessa de la capital gironina, Marta Madrenas. De fet, en els pròxims dies s’aniran succeint reunions d’agrupacions locals i comarcals del PDECat per prendre un posicionament. Ahir ja ho va fer l’agrupació comarcal del Maresme, que va fer un comunicat en què anunciava que es donarà de baixa en bloc per anar a JxCat si no hi ha un acord en quinze dies entre Bonvehí i Puigdemont.

La majoria d’aquests dirigents havien compartit partit amb Mas des dels inicis de la seva trajectòria política, ja que fa anys que tots ells eren militants de Convergència. Ara, però, amb el pas de crear el nou partit de JxCat, el camí de Puigdemont i diversos dirigents de l’antiga CDC se separa del que va ser el seu líder durant anys. Almenys pel que fa a la militància política.

stats