Política 18/07/2019

Mauri apunta que si el Suprem "condemna" el dret a l'autodeterminació al judici de l'1-O caldrà exercir-lo

"Quan som més dèbils és molt més difícil poder marcar la resposta", diu als partits

Acn
3 min
Mauri apunta que caldrà exercir el dret a l'autodeterminació si el Suprem "el condemna" al judici de l'1-O

BarcelonaEl vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, ha dit aquest dimecres que si el Tribunal Suprem "condemna" l'exercici del dret a l'autodeterminació al judici de l'1-O caldrà exercir-lo. En una entrevista amb l'ACN, Mauri ha evitat concretar amb quina fórmula s'hauria d'exercir el dret i ha dit que col·lectivament s'haurà d'estudiar a partir de la "lluita no-violenta i la desobediència civil" per transformar les "realitats i lleis injustes".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"El dret a votar es guanya votant; si cal votarem els cops que faci falta, però l'exercici del dret a l'autodeterminació s'ha de seguir defensant", ha apuntat. Mauri s'ha referit al president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, i l'ha acusat de tenir "poca voluntat per trobar solucions", "d'incapacitat per arriscar-se" i d'estar centrat en un "tacticisme" marcat per les enquestes en lloc de tenir "talla política".

Per això, Mauri s'ha referit als partits independentistes catalans i els ha demanat una resposta "àmplia", de "consens" perquè davant d'un estat que "reprimeix", la divisió de l'independentisme el debilita. "Quan som més dèbils és molt més difícil poder marcar el to de la negociació, el diàleg o la resposta davant de situacions tan greus", ha afirmat.

De fet, el vicepresident d'Òmnium ha apel·lat a la responsabilitat dels partits davant la situació de "repressió, presó i exili". "Han de ser capaços de mantenir dinàmiques pròpies però posar-hi per sobre els consensos mínims per donar una resposta a la repressió i tornar a la política d'un horitzó nacional compartit", ha dit durant l'entrevista amb l'ACN.

"Tot el que no sigui absolució serà una revenja de l'Estat"

Ha pronosticat que la sentència del judici de l'1-O certificarà que l'estat espanyol "entra" en una fase "molt preocupant" de qualitat democràtica, i ha avisat que l'Estat buscarà l'"escarni i "generar por". "Tot el que no sigui l'absolució serà una revenja per part de l'Estat", ha alertat Mauri. Davant d'això, ha constatat que amb un estat que prefereix "escoltar les tesis de l'extrema dreta" en lloc de les de les Nacions Unides, la ciutadania té l'"obligació" de respondre-hi de forma "pacífica", "àmplia", "transversal" i amb "contundència".

Mauri ha dit als partits polítics que formen el Govern i que tenen majoria parlamentària que no "entendria" que no tinguessin un "consens estratègic" davant la sentència. "Necessitem un Govern que estigui disposat a afrontar el repte majúscul que implica fer front a la repressió més dura que haurà patit el nostre país en democràcia. Haurà de buscar la forma per donar-hi resposta, complementària amb la que donin els partits, la societat civil i la ciutadania", ha subratllat.

Així, ha dit que davant d'una sentència no absolutòria que "busqui la venjança", la reacció de la ciutadania no pot quedar-se només en una manifestació. Per això, ha apostat per una resposta que s'allargui en el temps i que interpel·li al màxim nombre de ciutadans".

Pel que fa al govern espanyol, ha criticat que hagi abandonat la taula de diàleg amb la Generalitat "per la manifestació de l'extrema dreta que li reclamava acabar amb el diàleg amb Catalunya i convocar eleccions espanyoles". Ha carregat contra Sánchez en considerar que "flirteja" amb noves eleccions perquè no vol sotmetre's a algunes aliances amb partits que tenen una visió amb Catalunya "més oberta".

Tot i que ha dit que a Òmnium no li pertoca parlar sobre el posicionament dels partits polítics respecte a la investidura de Sánchez, ha opinat que el suposat espionatge d'Exteriors a la Generalitat, el fet que alguns dirigents socialistes titllin l'1-O de 'fake news' i que l'Advocacia de l'Estat mantingui "les tesis de Vox" al judici de l'1-O fa que sembli que "Sánchez no vulgui rebre vots".

stats