Política 13/06/2018

Màxim Huerta dimiteix per l'escàndol de frau fiscal però manté que és "absolutament innocent"

"Me'n vaig perquè el soroll de tota aquesta gossada no trenqui el projecte de Sánchez", assegura

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
L'exministre de Cultura i Esport Màxim Huerta, anunciant la seva dimissió

MadridMenys d'una setmana. És el que ha durat Màxim Huerta al capdavant del ministeri de Cultura. Acorralat per la condemna per frau a Hisenda, l'expresentador de Telecinco ha anunciat la seva dimissió amb una compareixença sense preguntes des del ministeri de Cultura en què no ha mostrat ni un bri d'autocrítica. És una opció que descartava fa només nou hores, quan El Confidencial destapava que l'any passat va ser condemnat a pagar una multa de 366.000 euros per frau fiscal després d'haver defraudat 218.322 euros a través d'una societat per pagar menys impostos entre el 2006 i el 2008.

Huerta es converteix així en el ministre més breu des de la democràcia espanyola. Malgrat la dimissió, ha mantingut en tot moment que és "absolutament innocent" i ha insistit que mai ha estat condemnat per frau fiscal. "Me'n vaig perquè el soroll de tota aquesta gossada no trenqui el projecte de Sánchez", ha assegurat. El fins ara ministre de Cultura ha mantingut que va haver-hi un canvi de criteri a Hisenda que el va portar a perseguir la seva societat per pagar gairebé la meitat d'impostos, un canvi de criteri que els experts neguen. A més, ha assegurat que ell sempre ha complert: que quan el va enxampar Hisenda va pagar una multa i que va ser ell, amb el seu assessor, els que van decidir portar-ho al Tribunal Superior de Justícia de Madrid –que el va acabar condemnant– convençuts de la seva innocència. "He pagat aquesta multa dos cops: quan Hisenda em va multar i ara, aquí, conscient que la meva innocència ja no val res davant d'aquesta gossada", ha afegit. La paraula 'gossada' ('jauría', en castellà) ha sigut recurrent, igual que la defensa de la seva innocència.

Canvi de criteri a la Moncloa

Tot i que al migdia la Moncloa descartava la seva dimissió i assegurava que li mantenia la confiança després de donar explicacions a Pedro Sánchez, els dubtes s'han apoderat de l'equip socialista a primera hora de la tarda, quan ha transcendit un vídeo en què el president espanyol es comprometia el 2015 a fulminar qualsevol persona del seu equip que creés una empresa per intentar pagar menys impostos. S'hi ha sumat també la pressió tant del PP com de Podem, que han reclamat la dimissió immediata, mentre que Ciutadans ha registrat una sol·licitud de compareixença urgent. Als passadissos del Congrés, diferents diputats socialistes també consideraven que la dimissió o destitució seria la millor opció per aplacar immediatament les crítiques i demostrar que, a diferència del govern de Mariano Rajoy, "qui la fa, la paga". "Millor arrencar el problema de soca-rel", assenyalava un dirigent socialista.

El primer incendi

La dimissió de Huerta suposa la primera crisi de govern de Pedro Sánchez, tan sols una setmana després de la presa de possessió dijous passat davant del rei i fer el traspàs de carteres a mans del seu predecessor, Íñigo Méndez de Vigo. El president socialista està tastant de primera mà que no tindrà cap mena de treva per part de l'oposició i veu com l'aterratge exemplar a la Moncloa que havia dissenyat –en què ha convertit l'acollida del vaixell 'Aquarius' en el seu estendard– se'n va en orris. L'elecció de Huerta com a ministre va sorprendre tothom. Va ser l'última a anunciar-se dimecres, just quan el flamant president espanyol va comparèixer a la Moncloa per enumerar la llista de ministres després de parlar amb Felip de Borbó. Sánchez no el tenia al capdavant de la llista de preferències, però les presses el van portar a oferir-li la cartera. El diputat de Ciutadans Toni Roldán, justament aquest matí assenyalava que el PSOE estava pagant així "les ànsies de formar govern tan ràpid".

Màxim Huerta dijous passat durant el traspàs de carteres al ministeri de Cultura. EFE

Segons fonts de la Moncloa, Sánchez no va conèixer la condemna per frau fiscal fins ahir dimarts a la nit, quan va sortir publicada la informació d''El Confidencial'. El líder socialista ja li va demanar si tenia draps bruts, però Huerta va pensar que es tractava d'una cosa personal i del passat i que no calia transmetre-ho, segons ha explicat aquest matí a Onda Cero. Ara ha pres la decisió després de diferents converses telefòniques amb Sánchez durant tot el dia. De bon matí el president espanyol li transmetia la plena confiança, i les mateixes fonts del seu equip insistien que les explicacions de Huerta havien sigut molt convincents tot i saber que la tempesta no amainaria ràpidament. Però ja a la tarda els assessors del president espanyol van veure que era la millor opció. "Mirant el futur hem pres aquesta decisió –ha dit Huerta quan ha anunciat la seva renúncia–. Hi ha un moment que un s'ha de retirar".

stats