Política 17/11/2020

Meritxell Batet retira la paraula a Albert Botran per parlar en català al faristol del Congrés

El cupaire no volia canviar de llengua per respondre a una iniciativa de Vox sobre el castellà

Ara
2 min

MadridNo és la primera vegada i probablement no serà l'última que el català se sent a la tribuna d'oradors del Congrés de Diputats. I no és la primera i probablement no serà l'última que es retira la paraula al diputat que el fa servir. Aquest dimarts ha sigut el cupaire Albert Botran qui ha intentat tibar les costures del reglament parlamentari, que només permet expressar-se en castellà. Ho ha fet aprofitant que es debatia una proposició de Vox sobre "l'adopció de les mesures necessàries per assegurar el deure de conèixer el castellà" i la seva aplicació a "totes" les administracions i institucions públiques de l'Estat. La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha permès a Botran que fes servir el català durant uns segons però ràpidament l'ha aturat: "He de demanar-li sisplau que passi a fer servir la llengua comuna d'aquesta cambra, que és el castellà, i a la qual ens devem vostè i jo reglamentàriament".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Botran ha seguit parlant en català fent cas omís a les tres advertències més que li ha fet Batet. "Pot acabar, però li demano que ho faci en la llengua compartida per tota la cambra, que és el castellà", li ha dit Batet. "Em sap greu, però no", s'ha sentit que li responia Botran, abans de perdre el torn de paraula.

Acte seguit, el diputat del BNG Néstor Rego s'ha fet seva la reivindicació de Botran insistint a fer la seva intervenció en gallec. "A Galícia portem més de 500 anys de polítiques forçades d'assimilació lingüística, exercides amb tota classe d'argúcies i violències", ha denunciat des de l'escó: "Malgrat això, la nostra llengua continua viva". Batet l'ha instat fins a dues ocasions a fer servir la llengua "comuna i compartida" a la cambra, el castellà. "Crec que no poder parlar aquí en la llengua del meu poble...", ha continuat Rego, que no ha pogut acabar la frase, perquè Batet li ha retirat la paraula.

També ha desafiat el reglament el diputat d'ERC Gabriel Rufián, que fins i tot ha dit a Batet que "forçaria una mica més" quan ja havia rebut una advertència. Finalment Rufián ha passat al castellà. "Veuen? I després diuen que és el castellà el que està perseguit i amenaçat", ha conclòs el portaveu d'ERC a la cambra baixa.

Durant el debat, en què Vox ha alertat que el castellà corre perill en algunes zones de l'Estat, també s'han sentit el basc i el bable, tot i que de forma breu. "Ha sigut habitual fer servir altres llengües oficials de forma acotada, amb una petita introducció, alguna cita o referència, i s'ha permès. Però la llengua comuna i compartida per tothom és el castellà", ha acabat justificant la presidenta del Congrés.

stats