Política 31/10/2015

Reforma federal per "cosir ferides" i consellers que "els tenen per corbata": els socialistes acceleren cap al 20-D

Rivera, després de reunir-se amb Mariano Rajoy a la Moncloa, reclama un pacte d'Estat que exclogui Podem

Oriol March
3 min
Pedro Sánchez i Carme Chacón / ACN

BarcelonaEl candidat del PSOE a les eleccions espanyoles, Pedro Sánchez, ha passat el matí de dissabte al Prat de Llobregat. Ho ha fet acompanyat de la seva homòloga del PSC, Carme Chacón, i del primer secretari del partit, Miquel Iceta, que en el seu discurs ha deixat anar una de les frases de la jornada: "Hi ha alguns consellers [de la Generalitat] que els tenen per corbata". Iceta, un dels polítics més hàbils i sorneguers de l'ecosistema català, ha aprofitat per ironitzar sobre les crítiques creixents que hi ha hagut dins del Govern al llarg de la setmana a causa de la declaració que Junts pel Sí i la CUP han pactat per iniciar el procés al Parlament. "La proposta es pot resumir en quatre paraules: no volem negociar res". Els socialistes consideren que, després del 27-S, cal passar a l'ofensiva. Per això Iceta ja ha fet aquesta mateixa setmana una proposta en forma d'aliança "pel seny i pel catalanisme" i per això els socialistes s'aferren a Pedro Sánchez com a motor de canvi a Espanya per tornar a ser majoritaris a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El secretari general del PSOE ha dedicat bona part del seu discurs a defensar la reforma federal, que hauria de servir per resoldre el repte sobiranista català i, de passada, obrir una nova etapa en la història d'Espanya marcada per la "convivència" i el "respecte". "Catalunya serà decisiva perquè Sánchez cusi les ferides des de la Moncloa", ha resumit Chacón davant d'un auditori absolutament ple. "Es tracta de fer una proposta de suma i no de ruptura", ha determinat Sánchez, que ha criticat tant Mariano Rajoy com Artur Mas, a qui veu centrat exclusivament "en el 3% de les comissions" i no pas en el "70% de catalans que no volen la independència". "Els secessionistes fan servir Catalunya per aplicar la seva arbitrarietat", ha proclamat el candidat del PSOE durant el seu discurs, durant el qual ha reivindicat figures com les de Juan Antonio Samaranch, Jordi Solé Tura i Miquel Roca.

"S'ha acabat resistir. Hem de ser clars, passar a l'ofensiva. Estem disposats a parlar de moltes coses, però sempre guardant la unitat d'Espanya", ha afirmat Sánchez. Chacón, amb un llenguatge més dur contra el procés, ha considerat que el camí cap a la independència ha dividit els catalans "des dels camps de futbol fins a les taules de cada casa". La corrupció ha estat el flanc més explotat de la candidata del PSC contra Convergència: "Per decència, Mas se n'hauria d'anar i donar explicacions als tribunals". Els escorcolls del 3% només han fet augmentar la pressió sobre el president en funcions, que ha vist com en aquestes dues setmanes es complicava encara més la seva investidura, que depèn de la CUP.

"La solució només pot venir d'Espanya. Per dissoldre els blocs, cal convèncer molts catalans que Espanya no és el problema, sinó que ho és una certa Espanya que va fer servir la catalanofòbia contra l'Estatut", ha determinat Chacón, que considera que l'únic consens que hi ha a Catalunya és per fer fora Mariano Rajoy. El president del govern espanyol aquesta setmana ha procurat recuperar la iniciativa contra el procés a través de reunions a la Moncloa amb Sánchez, Albert Rivera –Ciutadans– i Pablo Iglesias –Podem–.

El pacte d'Estat que vol Rivera

En un acte a Barcelona, Rivera ha assenyalat que va demanar a Rajoy un pacte d'Estat que inclogui el PSOE i Ciutadans però no Podem, perquè defensa la celebració d'un referèndum a Catalunya. "Em comprometo a poder dialogar amb aquells que es comprometen a no saltar-se les lleis", ha assegurat Rivera, que ha afegit que "el diàleg està bé, però és un instrument més".

Segons Rivera, "cal garantir entre els socialistes, PP i Ciutadans" que la unitat d'Espanya "no estigui en joc". Aquesta és precisament una de les idees amb més força que fan servir al PSOE de cara al 20-D.

stats