DRET A DECIDIR
Política 14/01/2013

Navarro, convençut que el PSOE acabarà acceptant el dret a decidir

Després d'una executiva agitada, el primer secretari del PSC deixa entreveure que la seva proposta d'alternativa a la declaració de sobirania no inclou el reconeixement del poble de Catalunya com a subjecte polític i jurídic, sinó que es limita a reconèixer que té dret a decidir. A diferència de Duran, defensa una consulta clara amb dues úniques respostes

M.colomer
2 min
Pere Navarro, a la seu del PSC / PERE VIRGILI

BarcelonaEl "mai" d'Alfredo Pérez Rubalcaba al dret a decidir, expressat dissabte passat en el comitè federal del PSOE davant Pere Navarro, no ha alterat els plans dels socialistes catalans en aquesta matèria. El líder del PSC s'ha mostrat convençut que el PSOE acabarà acceptant el dret a decidir de Catalunya, de la mateixa manera que en quatre mesos ha acabat acceptant que cal modificar la Constitució per avançar cap a un model d'estat federal. De fet, després d'apel·lar a l'esperit de la Transició per abordar aquest canvi de cicle, Navarro ha considerat que la reforma constitucional l'acabarà abraçant també el PP. "Serà molt difícil de fer, però no impossible", ha insistit. És més, ha opinat que els federalistes són majoria tant a Catalunya com a Espanya. "Hem de liderar l'àmplia majoria federal", ha etzibat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després del cop de porta sonor de Rubalcaba i el PSOE al dret a decidir, l'executiva del PSC ha estat agitada, sobretot a l'hora de discutir la seva alternativa a la declaració de sobirania de CiU i ERC. Navarro ha comparegut gairebé una hora després de l'hora anunciada i sense haver pogut presentar un redactat definitiu, cosa que permet fer-se una idea del desconcert intern que s'ha instal·lat al PSC. Això sí, Navarro ja ha deixat entreveure que no inclourà el reconeixement de Catalunya com a subjecte polític i jurídic, la clau de volta de la declaració. Els socialistes es limitaran a proposar el reconeixement del dret a decidir, que de fet ja ha aprovat en diverses ocasions el Parlament. Si bé el PSC deplora que CiU i ERC pressuposin que 'dret a decidir' és sinònim d''estat propi', la proposta dels socialistes catalans vincularà dret a decidir amb reforma constitucional i estat federal. En aquest cas, però, Navarro ho veu "compatible".

Una pregunta clara amb dues respostes

El líder del PSC s'ha mostrat disposat a posposar el debat al Parlament de la declaració de sobirania, com proposa Unió. A diferència del líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, Pere Navarro no creu que la consulta d'autodeterminació hagi de tenir més de dues respostes, sinó que defensa que hauria de ser una única pregunta sobre la "vinculació o no" de Catalunya amb Espanya amb dues respostes: sí o no.

stats