Política 30/11/2014

Neix Moviment d'Esquerres (MES), el nou partit dels socialistes sobiranistes

Defensen la creació d'un "país més just" a través de la construcció d'una "Catalunya estat"

Sara González
2 min

BarcelonaEl seu acrònim: MES. El seu nom: Moviment d'Esquerres. El nou partit dels socialistes sobiranistes s'ha presentat formalment aquest diumenge al Casinet d'Hostafrancs de Barcelona, tal com ja va avançar l'ARA. Es defineixen com a "socialistes catalanistes compromesos amb la construcció d'un país més just, més inclusiu, més solidari, més eficient i més sostenible", un objectiu que consideren que només es pot assumir assolint "l'autogovern ple" a través de la construcció d'una "Catalunya estat".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El nou partit impulsat per Nova Esquerra Catalana (la formació que va crear Ernest Maragall) i Moviment Catalunya aplega des d'històrics dirigents del PSC com Marina Geli, Montserrat Tura, Antoni Castells, Jordi Martí i Pia Bosch fins a Pere Almeda i Magda Casamitjana, cares visibles del partit que està en coalició amb ERC al Parlament Europeu. Però també regidors d'arreu del territori. De fet, asseguren que ja tenen presència a 203 municipis.

Neixen i asseguren que ho fan conscients que no tot ho han fet bé al llarg de la seva trajectòria. "Arrosseguem errors propis o dels partits dels quals hem format part o hem votat. En som conscients, els hem analitzat i sabem com no repetir-los", asseguren en el seu manifest inicial. Afirmen, però, que també els "avalen encerts" i que no forma part del seu objectiu "predicar cap foc purificador ni cap solució definitiva" com segons el seu parer fan noves veus que emergeixen exigint "arrasar-ho tot".

Jordi Martí ha insistit que MES neix "sense cap rancúnia a res ni ningú", tot un missatge que fa una referència velada al PSC. "Avui acabem la diàspora i comencem la confluència. No som el follet rondinaire que es queixa", ha sentenciat. A més, sobre la intervenció que va fer ahir el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, Martí ha insistit que cal dir "prou a aquesta Espanya que no entén res".

Almeda ha proclamat la "reaparició del catalanisme socialista" i ha subratllat la importància que té aquest espai que consideren que el PSC ha deixat orfe just en el moment en què Catalunya s'ha de constituir com a estat.

Sobre la llista unitària en unes eventuals eleccions anticipades que ha defensat el president de la Generalitat, Artur Mas, MES considera que és una qüestió sobre la qual hauran de debatre. "Estem d'acord en el full de ruta, però cal parlar i analitzar quina és la millor fórmula", ha dit Almeda.

En tot cas, per ara, el calendari de MES és escollir el seus càrrecs i debatre en ponències el seu projecte el 24 de gener, una data que seria avançada si finalment es convoquen eleccions.

stats