Política 30/01/2018

Llarena citarà Mas, Pascal, Rovira, Gabriel, Boya i Lloveras a mitjans de febrer

Les defenses neguen que Munté, Jané i Ruiz hagin admès que el referèndum fos "il·legal"

Ot Serra
2 min
L'exportaveu del Govern Neus Munté arribant al Suprem

MadridEls exconsellers del Govern Neus Munté, Meritxell Ruiz i Jordi Jané han declarat aquest dimarts com a testimonis en la causa per rebel·lió que Pablo Llarena instrueix al Tribunal Suprem i que compta amb una llista de gairebé 30 investigats. Segons han explicat fonts de les defenses, Llarena citarà els nous investigats –Artur Mas, Marta Pascal, Marta Rovira, Anna Gabriel, Mireia Boya i Neus Lloveras– a declarar a mitjans de febrer.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons fonts de les defenses, els exconsellers no han al·legat que el referèndum fos "il·legal" i que no donaven suport a una suposada "deriva unilateral" del Govern per justificar la seva dimissió, tal com ha apuntat l'advocat de Vox. "És mentida", han assenyalat fonts de les defenses, que han explicat que tots ells han confirmat que van votar l'1-O. La seva versió és que Munté, Jané i Ruiz van renunciar al càrrec per motius "personals" i que ho van fer alhora aprofitant que Jordi Baiget ja havia dimitit dies abans. També, que no volien passar per un "altre 9-N". Segons han explicat, Munté estava "exhausta" per la seva tasca com a portaveu del Govern.

El punt de vista de Vox, que representa l'acusació popular, és discordant, i el seu advocat, Javier Ortega, ha assegurat que els testimonis han reconegut que el referèndum era il·legal i que el full de ruta de l'executiu podia portar "conseqüències". "Van presentar la dimissió perquè l'1-O era contrari a la llei", ha afirmat. Atesa la seva "vinculació directa" amb els fets, Vox no descarta demanar que s'ampliï la causa per imputar Munté, Jané i Ruiz. "Estudiarem les declaracions perquè són significatives", ha considerat. Ortega ha apuntat també que Jané s'ha desvinculat de l'1-O i que no va donar "instruccions operatives" al respecte, fet que, al seu parer, és "contradictori" amb el que va dir Forn, que va subratllar que els operatius depenien només dels Mossos d'Esquadra i no de la conselleria d'Interior.

El primer de declarar ha sigut Jané, i ho ha fet durant una hora. Després ha sigut el torn de Munté, que s'ha explicat durant 45 minuts, i de Ruiz, que només s'hi ha estat uns 10 minuts. Els exconsellers de Presidència, Educació i Interior, que van deixar el càrrec a finals de juliol, quan faltaven dos mesos per al referèndum, són les primeres persones que s'expliquen davant el magistrat i que no estan investigades en la causa.

Llarena busca que els exmembres del Govern aportin més informació sobre els plans de l'executiu cap a la independència. Cap dels tres testimonis manté responsabilitats públiques, després de la seva baixa del Govern. Només Munté continua com a vicepresidenta del PDECat, partit que té com a investigats l'expresident Artur Mas, i la coordinadora general, Marta Pascal.

Dimecres serà el torn de Jordi Baiget i l'exdirector dels Mossos d'Esquadra Albert Batlle, i dijous el del coronel de la Guàrdia Civil responsable de l'operatiu de les forces de seguretat de l'1-O, Diego Pérez de los Cobos.

stats