Política 18/03/2019

Nuet deixa l'acta de diputat dels comuns per sumar-se a la candidatura d'ERC i evitar que el "censurin"

Assegura que no és una decisió "personal" sinó col·lectiva dels comuns sobiranistes

Aleix Moldes
3 min
ERC presenta la seva coalició amb Sobiranistes

BarcelonaJoan Josep Nuet deixarà aquest dimarts l'acta de diputat al Parlament un cop s'ha incorporat com a número 4 a la candidatura d'ERC de cara a les properes eleccions generals. El fins ara diputat dels comuns ja va ser expulsat del grup parlamentari la setmana passada i va ser suspès de militància pel seu partit. Ara deixarà totes les seves responsabilitats als comuns i, amb Sobiranistes, s'integrarà en primera persona a la coalició amb els republicans.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i les crítiques que li han arribat des dels comuns, Nuet ha assegurat que la seva decisió no és "personal", sinó fruit d'una reflexió "col·lectiva", per evitar que el "censurin". L'encara coordinador general d'EUiA ha comparegut a la seu d'Esquerra al costat de diversos integrants de la candidatura d'ERC a les generals com Gabriel Rufián i Carolina Telechea, números 2 i 3 al Congrés per Barcelona, i Mirella Cortès, que és la suplent de Raül Romeva al Senat. El president del partit, Oriol Junqueras, encapçala les llistes del 28-A.

Fins ara Nuet no s'ha definit mai com a independentista. Tampoc ho ha fet aquest dimarts, quan s'ha mostrat partidari de la República Catalana –sense especificar si independent o dins d'un estat federal espanyol– i dels "valors fundacionals dels comuns". De fet, ha explicat que el moviment cap a Esquerra busca evitar ser "censurat" en la defensa d'aquests valors: "No em puc allunyar mai de les idees constituents dels comuns, que són la República Catalana, el procés constituent i la ruptura amb el règim del 78". "Em sento molt còmode, no diré res diferent al que he estat dient els últims quatre anys", ha afegit.

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha celebrat l'acord de coalició amb Sobiranistes i ha evitat respondre els comuns, que acusaven els republicans de negociar amb "trànsfugues". És la primera vegada que ERC incorpora a les llistes un diputat en actiu d'una altra formació política. Fins ara, com ha recordat Vilalta, havia obert les llistes a exmilitants d'altres formacions, especialment socialistes. "Volem seguir sent la porta d'entrada dels nous independentistes", ha explicat.

"ERC no acceptarà cap xantatge"

Per la seva banda, Gabriel Rufián serà el relleu natural de Junqueras, tenint en compte que el cap de llista seguirà empresonat durant la campanya –malgrat que es torni a demanar la seva llibertat– i que el judici contra ell i els dirigents del Procés no s'aturarà. "Nosaltres avisem el PSOE que ERC no acceptarà cap mena de xantatge", ha advertit aquest dimarts.

Rufián ha insistit en responsabilitzar els socialistes de la possibilitat que el tripartit de dretes pugui governar Espanya després d'haver avançat eleccions, però també ha recordat que en l'última legislatura s'ha demostrat que ERC té la capacitat "de posar i treure" governs a l'Estat. "La pregunta és quin PSOE i quin Pedro Sánchez ens trobarem. El que anava amb la jaqueta de cuir passejant-se per Espanya per tornar a ser secretari general o el que anava amb corbata vetant la compareixença de Rajoy al Congrés?", ha preguntat.

Sense cremallera al capdavant de la llista

El pla d'igualtat d'ERC estableix que a totes les eleccions supralocals el partit presentarà llistes cremallera, és a dir, que alternarà homes i dones en els llocs de sortida. Amb Oriol Junqueras de cap de llista per Barcelona, Gabriel Rufián de 2 i Joan Josep Nuet de 4, hi ha dues dones (Carolina Telechea en el 3 i Maria Dantas en el 5) entre els cinc primers llocs de la candidatura de Barcelona. "Estem completament compromesos amb les llistes cremallera", ha subratllat Vilalta, que la setmana passada encara confiava públicament que poguessin complir amb el pla d'igualtat. "La repressió", ha explicat en referència a la situació de Junqueras, ha justificat que ERC hagi optat per complir amb el mínim legal exigit pel que fa a paritat entre els primers llocs de la llista. En canvi, ha explicat, la resta de la llista sí s'ha configurat aplicant la cremallera.

stats