Política 17/09/2017

Retiren la publicitat de l'1-O dels autobusos i el metro de Barcelona

La Guàrdia Urbana obre diligències contra TMB per la presència d'anuncis sobre el referèndum

Ara
4 min
El secretari d'Immigració del Govern, Oriol Amorós, identificat per un agent de la Guàrdia Urbana

BarcelonaEls actes de campanya de partits i entitats sobiranistes no s'aturen malgrat la prohibició del Tribunal Constitucional, i els casos d'identificacions i retirades de cartells es multipliquen. També pel que fa a la publicitat als mitjans de transport públics. Òmnium Cultural ha comprovat aquest diumenge com operaris de l'empresa JCDecaux retiraven els cartells de la seva campanya per l'1-O de les 50 parades de metro on estaven ubicats. Fonts de l'entitat sobiranista expliquen que la publicitat estava contractada fins aquest dilluns a la nit i, per tant, exigiran responsabilitats a l'empresa.

Als cartells d'Òmnium no s'hi pot llegir ni la paraula 'referèndum' ni tampoc cap referència directa a l'1 d'octubre. La imatge que ha escollit l'entitat per a la seva campanya és la d'una cara (d'home, de dona i de nen) amb la boca tapada i acompanyada del següent text: "No ens ho impediran. Vota!" L'entitat que encapçala Jordi Cuixart demanarà l'ordre per escrit que JCDecaux al·lega haver rebut per retirar la publicitat.

Una ordre que no ha arribat de TMB, tot i que l'empresa va tenir coneixement des de divendres que la Guàrdia Urbana havia obert diligències per la presència de publicitat relacionada amb el referèndum al transport públic. Fonts de l'empresa pública de transports de Barcelona afirmen que no han tingut res a veure amb la decisió de JCDecaux, l'empresa que té la concessió de la publicitat al metro, però que a hores d'ara ja no queda cap publicitat relacionada amb l'1-O ni al metro ni als autobusos de la ciutat.

Des de l'Ajuntament es recorda que, quan actua en funcions de policia judicial, la Guàrdia Urbana ho fa a les ordres de jutges i fiscals, no del govern municipal. Ni el consistori ni TMB es responsabilitzen, doncs, de la retirada de la publicitat, i la retirada hauria arribat a iniciativa de JCDecaux, després que la Guàrdia Urbana obrís diligències. Fonts de l'executiu municipal subratllen que a Catalunya no s'ha decretat cap "estat d'excepció" i, per tant, continuen vigent el dret a la reunió i a la llibertat d'expressió i que els continuaran garantint a la ciutat.

Òmnium està pendent ara de rebre l'autorització de TMB per impulsar, altra vegada, la campanya a partir del dia 20 de setembre. Fins ara no havien tingut problemes per situar la seva publicitat al transport públic, però ara comencen a dubtar que l'Ajuntament de Barcelona els concedeixi els permisos necessaris. Pel que fa als autobusos, fonts d'Òmnium expliquen que la campanya s'havia acabat aquest cap de setmana i, per tant, ja havia estat retirada dels 20 autobusos on l'havien contractat. Per la seva banda, l'ANC, que també té contractada una campanya de publicitat als autobusos de la capital catalana, no ha rebut cap informació sobre la retirada que TMB assegura que ja s'ha fet.

Identificacions de polítics i ciutadans

La Guàrdia Urbana de Barcelona també ha estat protagonista per altres actuacions relacionades amb la campanya de l'1-O. Per exemple, identificant el diputat d'ERC Gerard Gómez, que ha explicat en el seu compte de Twitter que li han obert diligències quan participava en un acte de campanya a Barcelona.

La Guàrdia Urbana de la capital catalana també ha actuat contra el secretari d'Immigració de la Generalitat i, per tant, al càrrec del Govern, Oriol Amorós.

Ahir un militant de la CUP va ser detingut al barri de Sant Andreu per negar-se a ser identificat per la Guàrdia Urbana, però ja ha sigut posat en llibertat. A més, la Policia Local ha obert diligències contra la regidora cupaire Maria Rovira, tot i que fonts de la CUP expliquen que no ha estat identificada per cap agent en cap acte relacionat amb el referèndum.

A Reus també denuncien identificacions per part de la Policia Local de la capital del Baix Camp.

A Mollet del Vallès, segons han denunciat molts usuaris a la xarxa, la Policia Local ha dit que retirarà la campanya en favor de la llibertat d'expressió i la democràcia d'Òmnium Cultural. De fet, aquesta organització ha recalcat a Twitter que la campanya no fa cap referència explícita a l'1-O.

La Guàrdia Urbana actua contra el diputat Gerard Gomez i el secretari d'Immigració, Oriol Amorós

També diversos usuaris de la xarxa social han denunciat que a Santa Coloma de Gramenet, ciutat governada pel PSC, la Policia Local ha identificat diversos membres de l'Assemblea Nacional Catalana i ha intervingut material de propaganda.

A Mataró la Policia Local ha identificat sis militants de la CUP que pintaven un 'sí' en una paret de la fàbrica Marfà. L'actuació s'ha fet arran de la denuncia d'un veí que ho ha vist. I a Tarragona, en plena diada castellera de Santa Tecla, la Guàrdia Urbana ha identificat gent que repartia ventalls "pels drets democràtics", segons han denunciat regidors de la CUP.

A Vic, d'altra banda, els agents han fet tancar una parada informativa de la CUP i capgirem Vic i els ha requisat cartells, mentre que a Alfarràs (Segrià) l'entrada de l'ajuntament, del PSC i que s'ha negat a col·laborar amb l'1-O, ha aparegut aquest diumenge al matí empaperada de cartells i adhesius del 'sí'.

stats