Política 09/09/2019

El PDECat donarà suport a una aturada general "d'un o dos dies" si passa per un acord de sindicats i patronals

Bonvehí no comparteix que el partit hagi de "desaparèixer", tal com va indicar Budó

Núria Orriols
3 min
El PDECat donarà suport a una aturada general si passa per un acord de sindicats i patronals

BarcelonaEl Partit Demòcrata ha reunit aquest dilluns el comitè nacional per abordar l'inici del curs polític, que a parer seu passa per aprovar els pressupostos de la Generalitat i donar una "resposta unitària" a la sentència del referèndum de l'1 d'Octubre. En relació a això, el president del PDECat, David Bonvehí, ha afirmat que el seu partit donarà suport a una aturada general en cas que sigui acordada també per sindicats i patronals. "Crec que la consellera [Àngels] Chacón va explicar sobradament que una aturada permanent portava unes conseqüències per a l'economia. Una altra cosa és una aturada d'un o dos dies, que si els sindicats i les patronals la secundessin, els faríem costat", ha expressat Bonvehí, alineant-se amb la consellera d'Empresa, Àngels Chacón, que la setmana passada es va oposar a una aturada indefinida. Al seu torn, aquest cap de setmana el president de la Generalitat, Quim Torra, s'ha mostrat partidari d'una aturada general.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Per a una aturada general es necessitaria que patronals i sindicats fessin una proposta i encara no n'hi ha cap sobre la taula –ha dit Bonvehí–. No n'hi ha cap de seriosa sobre la taula", ha puntualitzat. "Sense saber-ne els termes ni l'abast, no ens podem pronunciar", ha assegurat.

En tot cas, el president del PDECat ha dit que la formació no "acatarà políticament" una condemna per l'1 d'Octubre, sense concretar en què es traduirà aquesta no acceptació. "Les altres respostes més tècniques i judicials dependran dels presos i dels exiliats, que seran els perjudicats directament i es defensarien d'una sentència no absolutòria", ha conclòs.

Sobre la necessitat de "referendar", de nou, el mandat de l'1 d'Octubre, tal com ha dit aquest dilluns la secretària general d'ERC, Marta Rovira, Bonvehí ha convingut que el mandat del referèndum del 2017 no ha sigut "suficient" per poder-lo aplicar, però sí que ha afirmat que el PDECat "no es penedeix" d'haver-lo fet. "Vam fer el que vam poder i amb les condicions de manera poc democràtica que ens van deixar", ha dit Bonvehí, que ha apostat per consensuar entre totes les forces polítiques l'abast actual i les conseqüències d'aquell 1-O.

En contra de "desaparèixer"

D'altra banda, Bonvehí ha contestat a la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, que la setmana passada, en una entrevista a Efe, es va mostrar partidària que el partit "desaparegui" en favor de Junts per Catalunya. El president del partit ha dit que això és una opinió personal de la consellera i que ell no comparteix que el PDECat hagi de "desaparèixer".

A més, ha insistit que hi ha el procés participatiu intern en marxa, en què els associats s'hauran de pronunciar. A partir d'ara i fins al dia 20 de setembre, les assemblees comarcals del PDECat s'han de reunir per debatre sobre el futur de la formació i la seva relació amb JxCat i la Crida. D'aquí n'han de sorgir unes conclusions que es traslladaran a l'expresident Carles Puigdemont. Bonvehí ha considerat que no n'espera una convocatòria d'un congrés extraordinari en els pròxims mesos, tot i mostrar-se prudent sobre el seu resultat.

Dins la reunió del comitè nacional, segons fonts consultades per l'ARA, s'ha abordat precisament l'ordenació de l'espai de JxCat. Amb la presència dels consellers del Govern -tots menys Budó- i del president del grup parlamentari, Albert Batet, s'ha posat de manifest la necessitat de confluir, però amb matisos. Un dels que ha alçat la veu per apostar perquè el PDECat s'integri a dins de JxCat ha estat el conseller d'Interior, Miquel Buch, admetent que s'havien "comès errors", però que "ara és el moment per ordenar" l'espai postconvergent. Buch és un dels dirigents amb ascendència dins el partit que ha donat un pas endavant per liderar la confluència, ara per ara aturada a l'espera que finalitzin les converses entre tots els sectors.

Ja sense la presència del president del grup de JxCat, Albert Batet, i que també ha fet un discurs en la línia de Buch, l'alcaldessa de Calella, Montserrat Candini, ha advertit que el PDECat s'havia de blindar en el marc d'aquesta confluència.

stats