DEBAT INTERN
Política 27/05/2018

El PDECat vol concórrer com a JxCat a les municipals

La direcció i els crítics llimen diferències de cara al congrés que se celebrarà a finals de juliol

Núria Orriols
4 min
David Bonvehí, coordinador d’Organització del PDECat, i Marta Pascal, coordinadora general del partit, ahir al consell nacional.

BarcelonaHavia de ser un consell nacional tens però, finalment, la calma va planar sobre la trobada de quadres del PDECat. Els crítics i la direcció del partit han mantingut contactes els últims dies per no protagonitzar una guerra de famílies al congrés previst per al cap de setmana del 20 de juliol. Ahir la coordinadora general del partit, Marta Pascal, va fer una crida a no repetir errors i a “sumar” per reforçar la formació de cara a les eleccions municipals. Un clam que va acompanyar d’un anunci: la direcció proposa que el PDECat concorri a aquests comicis amb la marca de Junts per Catalunya. D’aquesta manera, Pascal va agafar el guant ahir, des de l’auditori de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, dels que ja ho demanaven des del territori i, a més, va aconseguir un escut per defensar-se dels sectors que l’acusen de no estar alineada amb l’expresident Carles Puigdemont.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Que les costures del partit s’obrin, que el perímetre s’eixampli”, va demanar Pascal en una intervenció en obert davant els consellers nacionals. Fonts de JxCat consultades per l’ARA veien bé ahir l’anunci sempre que les llistes vagin més enllà dels candidats del PDECat. La idea és repetir l’experiment de JxCat a les eleccions catalanes en aquells municipis on es pugui i, fins i tot, presentar-se amb ERC allà on la formació s’hi avingui. Una estratègia que compta amb amplis suports dins el PDECat, tot i que algunes fonts consultades hi veuen riscos: pot augmentar la “polarització” i donar ales a Ciutadans, sobretot a l’àrea metropolitana, on l’independentisme té menys força.

El discurs d’eixamplar l’espai polític no només va servir de cara enfora, sinó també en clau interna. La direcció del partit ha mogut fitxa per frenar les aspiracions dels crítics aglutinats al voltant de l’alcalde de Molins, Joan Ramon Casals, i opta per ampliar el nombre de persones de l’executiva incloent-hi aquestes sensibilitats. Un oferiment que, de moment, no satisfà els contraris a Pascal. La direcció interpreta que els sectors més reticents a l’executiva actual han abaixat el to veient que se’ls acusava de voler organitzar una batalla entre famílies amb les eleccions municipals a l’horitzó. Ara bé, fonts de l’entorn de Casals matisen que “no busquen la confrontació” sinó “recosir”: de moment diuen que els sembla bé el que ha plantejat Pascal sobre l’assemblea. Creuen que tenen marge per introduir “canvis de lideratges”. I és que la veritable prova de foc serà divendres: Pascal va anunciar la convocatòria d’un consell nacional extraordinari per aprovar el reglament de l’assemblea. D’entrada, va explicar que el conclave, coordinat per l’alcalde de Gironella, David Font, comptaria amb ponències ideològiques, sectorials i també d’organització. Es tracta d’“adaptar” l’estructura del partit a l’existència de presos i exiliats i elegir un nou president del PDECat -càrrec que exerceix Neus Munté en funcions des de l’adeu d’Artur Mas.

Els crítics veuen amb bons ulls que hi hagi una ponència d’organització, però es mostren prudents; argumenten que serà la lletra petita del reglament la que determinarà l’abast del congrés. Un dels indicadors per visualitzar quin serà el to de l’assemblea serà si hi ha esmenes a la proposta de reglament que faci la direcció divendres. El que passi en aquest consell nacional, però, tindrà un convidat especial: Quim Torra hi assistirà per primer cop com a president.

La confluència amb JxCat

I és que una altra qüestió que haurà d’afrontar l’assemblea serà la relació que tindrà el partit amb JxCat, un grup parlamentari amb la voluntat d’erigir-se com a “moviment polític”. En aquesta confluència no és clar com hi encaixarà la direcció del PDECat. Si bé fins ara ha mantingut un perfil propi amb el lideratge de Pascal, l’entorn de Casals vol que la formació quedi a l’empara de Puigdemont i els consellers empresonats Josep Rull i Jordi Turull -que volen tenir un paper polític clau-. Sigui com sigui la fórmula final, diverses fonts consultades aposten per integrar-se com una part més de JxCat però establint un enllaç “permanent” amb la direcció de la llista pilotada per Elsa Artadi.

En el congrés del 2016, en paraules de Pascal, el PDECat “no es va agradar”. Ara aspira a poder fer tot allò que no va fer dos anys enrere en plena cursa cap al referèndum, enmig dels casos de corrupció que esquitxaven CDC i la guerra oberta entre famílies pel poder del partit. Després de la refundació de CDC, doncs, aquest espai polític, impulsat el 1974 amb Jordi Pujol, entra en la seva última metamorfosi.

Les pròximes cites internes del Partit Demòcrata

1 de juny

El divendres 1 de juny el PDECat afronta un consell nacional extraordinari per encarar l’assemblea del juliol. La direcció presentarà un reglament per determinar l’abast del congrés. En cas que tanqui la porta a fer canvis a la direcció, els crítics hi faran esmenes.

16 de juny

La direcció va anunciar ahir que el PDECat es presentaria a les eleccions amb la marca de JxCat. Ara bé, ho haurà de ratificar la convenció municipal -que reunirà els alcaldes i regidors del partit- el 16 i 17 de juny a Castelldefels. També hi haurà damunt la taula que cada agrupació local adopti una marca pròpia que faci tàndem amb JxCat, per adaptar-se a les característiques de cada indret, i s’abordarà l’estratègia per intentar ser primera força als comicis municipals.

20 de juliol

La direcció convoca el congrés el cap de setmana del 20 de juliol. S’hi debatrà el rumb ideològic i l’estructura organitzativa. Després de l’1-O el partit ha de definir l’estratègia per arribar als objectius que promet: entre aquests, en paraules de Pascal, la “llibertat de Catalunya”.

stats