Política 21/11/2016

Els socialistes bascos pacten amb el PNB accelarar el nou Estatut i debatre el dret a decidir

L'acord entre socialistes i jeltzales planteja una reforma de l'Estatut de Gernika "que haurà de respectar l'ordenament jurídic" i que no descarta definir Euskadi com a nació

Europa Press
2 min
El PNB i el PSE tanquen un acord per governar en coalició

BilbaoL'acord de govern al qual han arribat el PNB i el PSE inclou el debat sobre el dret a decidir en el marc de la reforma de l'autogovern que Euskadi es planteja per a aquesta legislatura. El document, al qual ha tingut accés Europa Press, preveu la creació d'una ponència per reformar l'Estatut de Gernika i no descarta "el reconeixement d'Euskadi com a nació" ni el dret dels bascos a decidir sobre el seu futur. La reforma de l'Estatut s'haurà de fer tot respectant l'ordenament jurídic. Uns i altres es reserven el dret a defensar en la ponència els seus propis plantejaments pel que fa l'autogovern.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb aquest pacte, el PNB i el socialistes bascos es comprometen a promoure un procés que acabarà amb l'"actualització del pacte estatutari basc" i, per això, caldrà activar una ponència en què es buscarà, "amb el màxim consens, una formulació oberta però concreta, de bases i principis per a la reforma i actualització de l'autogovern". L'esborrany d'aquesta proposta haurà d'estar enllestit abans de vuit mesos. En cap cas es plantegen eliminar les clàusules que reserven els drets històrics del País Basc recollits a la Constitució i a l'Estatut actual.

Les dues formacions consideren que una hipotètica modificació de la Constitució "ampliaria les possibilitats per millorar i garantir l'autogovern que demana la societat basca".

ETA present dins l'acord

Socialistes i jeltzales reclamen a ETA un gest "irreversible i incondicional" abans d'afrontar el desarmament definitiu. Aquesta proposta s'inclou dins de l'apartat de "Convivència i drets humans" de l'acord.

Urkullu, president en segona volta

L'acord, que aquest dilluns validen l'assemblea nacional del PNB i el comitè nacional del PSE, se signarà aquest dimarts. Iñigo Urkullu afrontarà el debat d'investidura d'aquest dimecres sabent que no serà investit en primera votació per un vot, ja que el PNB i el PSE sumen 37 dels 75 escons. El candidat del PNB s'haurà d'esperar fins dijous, quan es farà la segona votació, per ser reelegit president del País Basc.

El PSC avala el pacte

El secretari d'organització del PSC, Salvador Illa, ha valorat positivament, aquest dilluns, el pacte entre el PNB i el PSE, ja que creu que amb aquest acord els socialistes poden "ser útils a través del diàleg, la negociació i el pacte". Illa també veu el pacte com una "bona" entesa que va "en la direcció de la utilitat política" que permet tancar "acords positius per als ciutadans".

stats