Cs i el PP impugnen a la Junta Electoral Central la candidatura de Puigdemont, Comín i Ponsatí a les europees

Argumenten que no es poden presentar perquè estan "fugats" i no estan inscrits al CERA

Ciutadans i el PP han presentat un escrit davant la Junta Electoral Central (JEC) per demanar que s'exclogui de la candidatura de JxCat l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí. En les dues sol·licituds enviades a la JEC argumenten que cap dels tres no es pot presentar perquè són "fugits" de la justícia i no reuneixen les condicions com a "electors", en què inclouen l'obligació d'estar inscrit al cens electoral vigent. Per als partits constitucionalistes, Puigdemont, Ponsatí i Comín haurien d'estar inscrits al Cens Electoral de Residents Absents (CERA), que és on es registren les persones amb nacionalitat espanyola que resideixen a fora de l'Estat. Tanmateix, per realitzar aquest tràmit és necessari acudir a l'ambaixada espanyola, la qual cosa implicaria la detenció dels exmembres del Govern. 

En el recurs de Ciutadans, s'afirma en relació a la inscripció al CERA: "És incontrovertit que els senyors Puigdemont, Ponsatí i Comín porten absents d'Espanya des del passat 3 de novembre de 2017, resident habitualment en tercers països amb la única finalitat d'eludir el seu deure de col·laboració amb la justícia a Espanya (...). Només podran ser electors i, per conseqüent, elegibles, si estiguissin inscrits en el cens dels electors residents-absents que viuen a l'estranger, no així si estiguessin en el cens dels electors residents a Espanya".

I defensen, així, que no compta l'empadronament a un municipi d'Espanya: "No seria raonable que aquells que han decidit lliure i voluntàriament desatendre les obligacions de col·laboració davant la justícia, fugint a un altre país, puguin beneficiar-se d'una interpretació extensiva del dret fins a l'extrem de considerar vàlida una inscripció que no ho és perquè no es sostenta en la veritat: no són residents en cap municipi d'Espanya, no són, com resulta evident, electors residents a Espanya".

Fonts de JxCat informen que presentaran al·legacions i neguen la major: afirmen que tots tres tenen els drets polítics "intactes" i que es poden presentar a les eleccions –no han sigut inhabilitats–, i recorden que tant Jami Matamala com l'exconseller Lluís Puig, també exiliats, són candidats a les eleccions al Senat. Afegeixen que es tracta d'una "maniobra" del PP i Cs per intentar que l'expresident Puigdemont no es pugui presentar a les eleccions, ja que, defensen, podrà prendre l'acta d'eurodiputat (malgrat que l'Eurocambra ha dit que és necessari, abans, passar per Madrid). 

Els exiliats i els presos poden ser candidats a les eleccions?

Respecte al cens, des de JxCat responen que Puigdemont hi està inscrit, "però que en tot cas no seria imprescindible per poder-se presentar a les eleccions, segons la llei", argumenten. La junta Electoral Central té ara fins el dia 29 d'abril per mirar-se el recurs.

Més continguts de