Política 06/05/2014

El PP amplia lleugerament la distància amb el PSOE

Els populars se situen un 5,7% per sobre dels socialistes en intenció de vot, tot i que els dos retrocedeixen

Joan Rusiñol
2 min

MadridNi el PP ni el PSOE remunten. Si avui hi hagués eleccions espanyoles, el PP obtindria un 31,9% dels vots, dues dècimes menys que el mes de gener passat, segons el baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) corresponent al mes d'abril. A les eleccions generals del 2011, Mariano Rajoy es va imposar amb un 44,6% dels suports. La seva gran sort és que els socialistes no se'n surten a l'hora d'atreure aquests votants descontents.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El PSOE retrocedeix quatre dècimes respecte al gener i se situa al 26,2% en estimació de vot. És a dir, a pocs dies per començar la campanya dels comicis europeus –si bé el baròmetre no fa referència explícitament a aquesta cita amb les urnes–, els populars no només consoliden l'avantatge respecte als socialistes, sinó que l'amplien lleugerament. Els 5,7 punts de distància s'emmarquen dins la mitjana de la legislatura. La distància més curta entre les dues grans formacions espanyoles es va registrar a principis de l'any passat.

De fet, la tasca del líder de l'oposició, Alfredo Pérez Rubalcaba, genera fins i tot més desconfiança que la del president Mariano Rajoy, ambdós en nivells de popularitat molt baixos. L'única dada positiva per als socialistes és el record de vot més simpatia, en què s'imposen als conservadors. Per l'equip de direcció de Ferraz, aquesta és una dada que cal tenir sempre molt en compte, ja que, afirmen, és on els ciutadans s'expressen amb més sinceritat.

Fre d'IU i d'UPyD

L'altra lectura d'aquests resultats és que, si bé el bipartidisme retrocedeix a poc a poc, IU i UPyD –les dues formacions que més rèdit treuen d'aquest erosió– aturen el seu creixement. Esquerra Unida se situa al 10,9% –per sota de l'11,3% de fa tres mesos– i la formació de Rosa Díez, al 8,9%. CiU obtindria un 3% dels suports i ERC, un 2,5%.

La dirigent política més ben valorada continua sent justament la portaveu d'UPyD. Pel que fa als ministres, Miguel Arias Cañete –ara ja candidat del PP a les eleccions europees– és el que en surt menys mal parat, amb un 3,13. De nou, el titular d'Educació, José Ignacio Wert, és el més mal valorat, amb un 1,40.

De nou, atur –de forma destacadíssima–, problemes econòmics en general, corrupció i polítics encapçalen la llista de preocupacions dels espanyols.

stats