El PP i Podem demanen la dimissió de Màxim Huerta, que descarta deixar el ministeri de Cultura

La Moncloa descarta cessar-lo i defensa que està al corrent de les seves obligacions fiscals

MARIONA FERRER I FORNELLS

El nou govern de Pedro Sánchez s'enfronta a la seva primera crisi tot just una setmana després que el flamant president espanyol comuniqués al rei tots els ministres. I el nom que ha sacsejat l'executiu és justament el que també va sorprendre més a Madrid perquè trencava la inèrcia de l'elecció de Sánchez, ben rebuda tant per l'establishment com fins i tot per Ciutadans: el de l'expresentador de Telecinco Màxim Huerta. El ministre de Cultura avui és notícia per haver estat condemnat el 2017 a pagar 243.000 euros per frau fiscal.

Màxim Huerta va ser condemnat el 2017 a pagar 243.000 euros per frau fiscal

La Moncloa descarta cessar Huerta i defensa que està al corrent de les seves obligacions fiscals

Tant el PP com Podem ja han demanat la seva dimissió immediata o bé que Pedro Sánchez el cessi, mentre que Ciutadans ha registrat una sol·licitud de compareixença urgent a la comissió de Cultura del Congrés. Però Huerta s'aferra al càrrec i descarta dimitir després de donar explicacions al president espanyol sobre el frau a Hisenda. En una entrevista a Onda Cero després que 'El Confidencial' avancés que havia intentat estafar Hisenda, el ministre de Cultura ha emfatitzat que està "al corrent amb Hisenda des de fa 20 anys" i que el frau va ser conseqüència d'un "canvi de criteri fiscal". "Va haver-hi una regularització, vaig pagar el que corresponia i assumpte tancat", ha afegit. La Moncloa també ha descartat cessar Huerta i defensa que està al corrent de les seves obligacions fiscals.

La portaveu socialista al Congrés, Adriana Lastra, ha dit en una entrevista a la SER que la intenció del ministre és comparèixer 'motu proprio' al Congrés a principis de juliol a la comissió de Cultura, tal com està previst que faci la resta del govern. Lastra ha intentat restar importància al tema: "Va fer unes deduccions que no es podien fer, però ja està solucionat", ha dit. En aquest sentit, ha volgut relativitzar la qüestió assegurant que durant el govern de Mariano Rajoy "els ministres tenien diners en paradisos fiscals".

El PP, el primer a demanar la dimissió

El primer partit a demanar la dimissió ha sigut el PP. Els populars s'han conjurat per no deixar passar res a Sánchez i fer una oposició ferotge. El coordinador general del PP, Fernando Martínez-Maillo, s'ha preguntat amb quina "autoritat exigirà el nou govern espanyol als espanyols que paguin els seus impostos". Des del grup popular al Senat han informat que preguntaran a Sánchez en la primera sessió de control a la cambra alta per la dimissió del ministre si no el cessa abans de dijous a les 12 h. El PP manté la majoria absoluta al Senat, on pot maniobrar per reprovar-lo.

Iglesias diu que seria "raonable" demanar la reprovació

El líder de Podem, Pablo Iglesias, ha exigit la dimissió o destitució de Huerta si queda acreditat que va haver-hi una "voluntat de defraudar Hisenda" i ha avisat Sánchez que seria "raonable" demanar-ne la reprovació si no és cessat. "Seria raonable. Un ministre que ha defraudat a Hisenda no ha de ser ministre, i crec que seria enormement trist que el govern de Pedro Sánchez hagués de conviure amb ministres reprovats com els que tenia el PP", ha afegit en declaracions des del Congrés.

Per la seva banda, la portaveu de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha demanat la compareixença urgent al Congrés. "Davant unes afirmacions d'aquesta gravetat han de donar explicacions. El més sensat és que vagi al Congrés i doni tota la informació necessària sobre els fets", ha afirmat en roda de premsa des del Parlament. En funció de les explicacions que doni Huerta, decidiran si també en demanen la seva dimissió.

Preocupació a la bancada socialista

La notícia ha creat malestar a la bancada socialista al Congrés, que veu com la primera sessió de control es pot convertir en un monogràfic sobre el frau fiscal de Huerta. Tot i que Lastra ha intentat relativitzar l'assumpte, diputats consultats per Efe han assenyalat que Sánchez hauria de fer algun gest, perquè serà "molt difícil aguantar" la pressió de la resta de partits. A més, veuen que Sánchez pot demostrar així que "no li tremolarà el pols" i que, a diferència del govern de Rajoy, "qui la fa la paga". "No hem de perdre impuls ni relat per ell", assenyala uns dels diputats del PSC davant del temor que l'era Sánchez comenci a "coixejar" per un tema així.

Més continguts de