Política 24/04/2018

El PP avisa que actuaran "des de la més estricta legalitat" per aturar la delegació de vot de Comín i Puigdemont

Ciutadans pressiona el govern espanyol perquè presenti un recurs per impedir que votin els dos diputats

Mireia Esteve
2 min
El diputat del PP al Parlament Alejandro Fernández

BarcelonaLa mesa ha avalat la delegació de vot de Toni Comín, però el PP no es vol quedar de braços plegats perquè el diputat republicà pugui votar en els pròxims plens. "Actuarem des de la més estricta legalitat", s'ha limitat a dir el diputat popular Alejandro Fernández, que no ha volgut donar més detalls sobre les mesures que prendran per evitar que Comín pugui votar. De moment, els populars no han presentat cap petició de reconsideració perquè la mesa canviï d'opinió, a diferència de Ciutadans, que ja ha anunciat que ho farà entre avui i demà. Amb tot, Fernández ha assegurat: "No li puc avançar el que farem durant el dia d'avui".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per als populars, la situació de Comín no li dona dret a delegar el vot, perquè asseguren que el jutge no li ha prohibit sortir de Bèlgica. "No es donen en cap cas les condicions per a aquesta delegació de vot", ha subratllat el diputat del PP, que ha tornat a afirmar que les delegacions de vot de Comín i Puigdemont contravenen l'escrit del TC que decretava mesures cautelars per evitar la investidura del número 1 de JxCat. "El camí de les astúcies i la desobediència ha portat a la situació actual", ha denunciat Alejandro Fernández. Per això ha demanat als representants del PDECat i ERC que "diguin en públic el que diuen en privat", és a dir, que "tenen ganes de desempallegar-se de Puigdemont i formar un govern".

Tot i que els populars no volen explicar quines mesures tenen previst prendre per aturar els vots delegats de Comín i Puigdemont, Ciutadans ja pressiona el govern espanyol perquè faci servir la seva força per evitar que aquests dos diputats votin. De fet, Arrimadas ha instat l'executiu de Mariano Rajoy a presentar un recurs contra la delegació de vot de Puigdemont i Comín. "El govern espanyol, donada la gravetat de la situació, hauria de reaccionar perquè s'està posant el Parlament al servei de dos fugats de la justícia", ha demanat la líder de Ciutadans a Catalunya.

Arrimadas ha explicat que els recursos que pot presentar el govern espanyol tenen unes "conseqüències" que no tenen els de la resta de mecanismes que poden utilitzar els grups al Parlament. Arrimadas considera que "la delegació de vot no està prevista per a fugats de la justícia que porten mesos cobrant sense anar a treballar i segueixen cobrant el sou com tots els diputats".

Per la seva banda, el PSC-Units presentarà una petició de reconsideració perquè no es permeti la delegació de vot de Toni Comín. Consideren que sobre el diputat pesa una ordre de cerca i captura i, per tant, no pot delegar el vot, tal com ja van argumentar en el cas de Carles Puigdemont. Però la portaveu del grup socialista, Eva Granados, ha deixat clar que encara que la mesa tombi la seva petició de reconsideració no presentaran cap recurs d'empara al Tribunal Constitucional. Tampoc ho van fer en el cas de Puigdemont.

stats