Política 08/01/2018

El PP vol que Cs aprofiti l’absència dels presos

Ciutadans es reuneix amb els comuns per la presidència del Parlament, però no farà cap pas pel Govern

D.s. Ugart / O. Serra
3 min
Fernando Martínez-Maillo / EFE

MadridEl PP continua reclamant-li a Ciutadans que faci un pas endavant per mirar de liderar un govern no independentista a Catalunya. Però ahir els populars van fer un pas més i van perfilar l’estratègia que haurien de seguir els partits del 155 per evitar la majoria absoluta de JxCat, ERC i la CUP: aprofitar que hi ha presos polítics. Va ser el coordinador general del partit, Fernando Martínez-Maillo, qui va instar la líder del partit taronja a Catalunya, Inés Arrimadas, a “tenir iniciativa política” i mirar de buscar un acord, i va dir que “hi ha possibilitats” d’aconseguir-ho, perquè “hi ha 8 persones que no se sap si aniran al Parlament”, en al·lusió als diputats electes que són a la presó i als que són a l’exili. És a dir, Martínez-Maillo va demanar que s’aprofiti la situació de presó preventiva dictada per un jutge per intentar aconseguir una majoria diferent de la que van triar els ciutadans el 21-D.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“No n’hi ha prou guanyant les eleccions”, va considerar el popular, que va asseverar que Arrimadas ha de “moure’s” per buscar la majoria, perquè “mentre hi ha possibilitats cal intentar aprofitar-les”. Segons ell, la seva “obligació” és parlar amb totes les formacions polítiques no independentistes, incloent-hi els comuns, que han “d’escollir de part de qui estan”.

De fet, el partit taronja buscarà els comuns, però, de moment, no per liderar el Govern. Ho farà per la mesa del Parlament. Representants de Ciutadans i de Catalunya en Comú es reuniran aquesta tarda al Parlament per explorar les possibilitats que José María Espejo-Saavedra pugui ser el president de la cambra. Una opció remota -els comuns s’han desmarcat de qualsevol vot favorable a Ciutadans- i que també hauria de comptar amb l’absència dels presos i els exiliats. L’argument que va esgrimir ahir Albert Rivera per buscar el suport dels comuns va ser similar al de Maillo: “Han de triar si estan amb el bloc constitucional o amb els separatistes”.

Cs compta per a la mesa amb el suport del PSC, informa Marc Toro. “No tindríem cap inconvenient a donar suport a Espejo-Saavedra si aconsegueix la majoria suficient”, va admetre Miquel Iceta. Els socialistes creuen que d’aquesta manera el Parlament “funcionaria des del ple respecte a la legalitat”.

Ciutadans ha decidit apostar per la presidència de la mesa, però, de moment, no farà cap pas pel Govern. Tot i això, justament ahir la líder de Ciutadans a Catalunya va mutar el seu discurs, i va donar per primer cop ales a la possibilitat d’intentar la formació d’un executiu, que havia descartat des de la mateixa nit electoral. En una entrevista a El País, Arrimadas va dir que esperarà a veure si els independentistes fracassen en el seu intent de formar un executiu per buscar una “alternativa de Govern”. Tot i que qualsevol possibilitat d’èxit d’aquests partits també passa per la suma de tots els grups no independentistes, els dards entre les formacions d’aquest bloc s’han multiplicat des de les eleccions. Arrimadas va criticar en l’entrevista la pressió que li estan fent el PP i el PSC perquè es presenti a la investidura, i va recordar que Iceta va dir que no pensava votar-la com a presidenta.

Mala maror del PP amb Cs

Els retrets en el bloc unionista els lidera el PP, que veu com l’auge de Ciutadans a Catalunya fa perillar la seva estabilitat al Congrés. El partit taronja vol aprofitar la seva victòria electoral -i l’enfonsament del PP, que va passar d’11 a 4 diputats- per fer forat a l’Estat, i fins i tot ha arribat a posar en dubte el seu suport als pressupostos. Tot i això, en la reunió del comitè de direcció del PP d’ahir, Rajoy va reiterar que té tota la intenció d’esgotar la legislatura. El coordinador popular va criticar que Albert Rivera està, segons ell, “més preocupat per les enquestes que per l’interès general”.

stats