Política 18/09/2017

El PP diu que el 155 s'ha "demonitzat" però serveix per a una "recuperació de l'autonomia"

Casado compara els cartells de l'1-O amb els d'"enaltiment del terrorisme" o "contra menors"

Dani Sánchez Ugart
3 min
Pablo Casado és el nou vicesecretari de comunicació del PP / EFE

MadridEl vicesecretari de comunicació del PP, Pablo Casado, ha afirmat aquest dilluns que l'article 155 de la Constitució, que preveu la intervenció de l'autonomia, "s'ha demonitzat molt hàbilment per part dels independentistes", però serveix per a la "recuperació de l'autonomia". Després de rebre el suport del PSOE a l'aplicació d'aquest article, Casado ha dit: "No quantificarem ni donarem el titular de quin article s'ha d'aplicar perquè ho desconec", però la "legislació existeix, i tot va en direcció a preservar" l'ordenament jurídic espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Casado s'ha referit també als comentaris del fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, parlant de la possible detenció del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i ha lamentat, com ell, que s'eliminés el delicte de sedició impròpia (que no requereix violència per ser aplicat) o que el PSOE eliminés la tipificació del referèndum il·legal com a delicte. Casado ha admès que és un "debat" al PP la possibilitat d'impulsar un enduriment de les penes d'aquests delictes.

A més, ha defensat la repressió de l'Estat, i ha comparat els cartells de l'1-O amb els d'enaltiment del terrorisme o contra els menors: "Si s'està imprimint qualsevol tipus de delicte d'enaltiment del terrorisme o contra els menors o les dones el lògic és que la policia entri per impedir-ho". El portaveu popular ha assegurat que l'independentisme ha entrat en "un món paral·lel", amb la "postveritat que, com hem vist en el Brexit, té el seu efecte".

Casado ha mostrat un cartell d'Arran en el qual es poden veure regidors contraris a la consulta i el lema 'Assenyala'ls', per parlar de "'kale borroka' que pretén la CUP", amb "agressions" i "insults", i ha dit que si li queda "alguna decència" esperen que el govern de la Generalitat "posi fre" a aquestes actuacions. "Això és el que estan sembrant, i esperem que aquest fanatisme no dugui al suïcidi col·lectiu de la societat catalana", ha afegit.

A més, ha dit que la "causa independentista" només té els suports internacionals de Maduro, Assange i Otegi. "Avui hem vist que el 'Butlletí Oficial' publica la prohibició del referèndum", ha dit, abans de preguntar-se si "compliran el que diu el seu propi" diari oficial. Casado també s'ha referit a l'editorial del 'Financial Times' que critica el referèndum.

Sobre la denúncia del conseller d'Economia, Oriol Junqueras, contra la intervenció de les finances, Casado ha considerat "kafkià" se s'acudeixi a l'ordenament jurídic espanyol que no s'està seguint per dur a terme la consulta.

"A Catalunya s'ha de complir la llei, i cap crida a l'incompliment serà efectiva", ha assegurat. "S'estan quedant sols", ha afegit, abans de "lloar la mobilització de la societat" que ha fet que les associacions de jutges o centenars de professors i el manifest d'artistes d'esquerres que diuen que l'1-O és una "trampa per a la societat catalana".

També ha afirmat: "No sabem si Podem seguirà en l'equidistància o si demanarà que es respecti el dret a decidir, que no existeix enlloc, saltant-se totes les normes de l'estat de dret". El portaveu popular ha carregat amb duresa contra el líder de la formació lila, Pablo Iglesias, que ha impulsat una iniciativa per "defensar la democràcia" davant del embats del PP: "És de mal gust". Casado també ha donat suport a la denúncia del PP de Madrid contra l'acte a favor del dret a decidir en un local de l'Ajuntament.

A més, ha criticat l'assemblea de càrrecs electes que proposa Iglesias, i li ha suggerit que li digui a Puigdemont que "hagués acudit a la Conferència de Presidents" on es va tractar la reforma autonòmica.

stats