Política 15/02/2016

El PSC posa les 23 peticions de Mas com a punt de partida per negociar amb els independentistes

Els socialistes catalans avisen que no accepten el referèndum que planteja Podem

Sara González
1 min
Esther Niubó, en roda de premsa / ACN

BarcelonaEls 23 punts de reivindicació que Artur Mas va posar sobre la taula de Mariano Rajoy l'any 2014 és el punt de partida que posen els socialistes per negociar amb els independentistes. La portaveu del PSC, Esther Niubó, ha defensat aquesta via per recuperar el diàleg amb el govern espanyol i "normalitzar les relacions entre els governs". De fet, el líder del PSOE, Pedro Sánchez, està disposat a reobrir el diàleg amb partits com Democràcia i Llibertat i ERC a partir d'aquest document que va quedar guardat en un calaix de la Moncloa. Segons Niubó, també els sobiranistes que els van redactar "el van abandonar per centrar-se en una via unilateral".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Davant la proposta que ha presentat aquest dilluns Podem i en la qual consideren imprescindible la celebració d'un referèndum a Catalunya, Niubó ha assegurat que en cap cas els socialistes l'acceptaran i que "no estan disposats" a cedir. Al seu judici, el fet que Podem el situï com a condició imprescindible per a un pacte d'investidura "no ajuda" a l’acord. Tot i això, la portaveu socialista confia que "la negociació" que comença aquesta mateixa tarda permetrà arribar a un pacte i trobar "les coincidències" del PSOE i Podem en aquest terreny.

Niubó ha recordat que ells seguiran negociant sobre la base d'una reforma de la Constitució en sentit federal i d'una reforma del finançament, a més dels 23 punts pendents. Amb tot, ha assegurat que el document que Pablo Iglesias ha presentat s'ha d'estudiar i no deixa de ser positiu que es posin les bases per "negociar" i es deixin de banda els litigis judicials que fins ara han caracteritzat les relacions entre Catalunya i Espanya.

stats