Política 24/02/2017

El PSC a Sant Just Desvern vota a favor de l'adhesió del municipi al manifest del Pacte Nacional pel Referèndum

El grup socialista a l'ajuntament es desmarca de l'executiva nacional posicionant-se a favor d'una consulta legal i pactada amb l'Estat

Ara
2 min
Colau avisa que no es pot supeditar el referèndum a un calendari

BarcelonaLes mocions impulsades per l'Associació Catalana de Municipis (ACM) perquè els ajuntaments catalans se sumin al manifest del Pacte Nacional pel Referèndum comencen a aprovar-se en diferents consistoris. Un dels últims ha estat el de Sant Just Desvern, on governa el PSC de la mà d'ERC i ERC i Movem Sant Just. El ple on es va aprovar la moció va tenir lloc aquest dijous, i els socialistes, contràriament al que predica la direcció nacional del partit, van votar a favor.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El grup municipal del PSC, liderat per l'alcalde, Josep Perpinyà, va argumentar que el text del manifest demana un referèndum pactat amb l'Estat i que, en aquest cas, seria legal. El portaveu del partit a l'ajuntament va destacar, a més, que alguns constitucionalistes assenyalen que "la Constitució és prou ambigua com per acceptar referèndum" i que, en cas de no ser així, la mateixa carta magna contempla "mecanismes de reforma" que permetrien la votació.

Unes paraules molt allunyades del discurs de l'executiva del PSC -que ni forma part del Pacte Nacional pel Referèndum ni dóna suport a una consulta sobre la independència-, com també la crida del manifest aprovat: "Instem els Governs de Catalunya i de l’Estat [...] a assolir finalment l’acord que estableixi les condicions i les garanties justes i necessàries per a la celebració d’un referèndum reconegut per la comunitat internacional, el resultat del qual haurà de ser políticament vinculant i efectiu".

El portaveu del PSC al ple, va aprofitar, a més, per llançar un dard a PP i C's -els únics partits que van votar 'no' a la moció-: "Agradi o no, hi ha molta gent a Catalunya que vol la independència [...] És un desig tan legitim com els que volen que la jornada laboral de 35 hores o que tota l'educació sigui pública", va dir, per afegir: "Tancar totes les portes a l'obtenció d'objectius polítics és un error i acaba conduint a formes de fer política que no son gens beneficioses".

L'única reserva que va expressar el PSC amb el manifest aprovat és que digui que "l'estat espanyol és plurinacional a desgrat que les seves estructures polítiques no el reconeguin així". "Generalitzar tot el que han estat governs espanyols en democràcia no és convenient", va criticar el partit.

stats