Política 20/10/2014

El PSC creu que l'anunci del Govern reflecteix unitat tècnica i no política per "guanyar temps"

La portaveu del partit del socialistes considera que Mas hauria d'esgotar la legislatura però li demana que convoqui eleccions "si no es veu amb forces"

Acn
2 min

BarcelonaLa portaveu del PSC, Esther Niubó, ha considerat que l'anunci que aquest dilluns al matí ha fet el Govern és una estratègia per "guanyar temps" i que en cap cas reflecteix una unitat política dels grups del bloc sobiranista sinó només una "unitat tècnica" per tirar endavant el nou 9-N. Segon Niubó, el president Mas ha portat Catalunya on volia arribar des del principi, a un avançament electoral. "Ell ja sabia que la consulta no era possible i ara ha presentat un simulacre", ha afegit. La portaveu dels socialistes ha declarat que li agradaria que Mas esgotés la legislatura però, en cas que no es vegi amb forces per fer-ho, li ha demanat que convoqui eleccions perquè Catalunya tingui un governant.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per a Niubó, el nou 9-N que planteja el Govern es podria haver organitzat en només un dia ja que és "un Arenys de Munt 2" i no calia haver recorregut aquest camí que ha durat mesos per acabar on som ara. La portaveu ha considerat que els partits s'han tret la màscara perquè han enterrat fàcilment la consulta. S'ha queixat que els partits i la gent que està a favor del dret a decidir però en contra de la independència ja no tenen representació en aquesta nova situació. Segons la portaveu, el Govern i ERC només es dediquen a "barallar-se" per la consulta però no afronten la gestió del país.

Per una altra banda, ha aclarit que els ajuntaments governats pel PSC han rebut les instruccions de la direcció del partit de complir amb la legalitat. Segons Niubó, "de moment, cedir espais per a allotjar un procés participatiu és del tot legal". A més, ha dit que comprenen les peticions que l'ANC i Òmnium Cultural han fet al Govern perquè la societat civil té dret a plantejar-les però ha recordat que és el Govern qui ha de decidir què és el que farà. Tot i això ha deixat molt clar que el PSC no insta ningú a anar a votar el pròxim 9 de novembre perquè és un procés sense garanties democràtiques, sense cens i la pregunta no és clara. "Nosaltres ja tenim la nostra proposta que és una reforma de la Constitució per permetre als catalans votar sobre el seu futur dintre del marc legal existent", ha refermat.

Davant la pregunta de si donarien suport als pressupostos del Govern, Niubó s'ha mostrat favorable sempre i quan compleixin amb les prioritats que el PSC posa sobre la taula: recuperació econòmica, davallada de l'atur i benestar social i la proposta dels socialistes respecte la reforma constitucional per arribar al dret a decidir dels catalans. Tot i això ha declarat que "no li correspon al PSC iniciar converses amb el Govern sinó que són ells els que, si estan interessats, ens vindran a buscar".

stats