GUERRA FRATICIDA
Política 01/10/2016

El PSC fa pinya contra l’embat dels crítics

Membres de l’executiva admeten que les posicions “jacobines” de Díaz perjudiquen el partit

Marc Toro
3 min
El líder  del PSC, Miquel Iceta, participa avui en el comitè federal del PSOE.

Barcelona“Espectacle lamentable”, “insult a la ciutadania”, “segrest a la democràcia” i fins i tot “cop d’estat”. Les paraules dels dirigents del PSC contra la revolta engegada pels barons crítics del PSOE no poden ser més contundents. Els socialistes catalans han fet pinya amb Pedro Sánchez i fan bandera de la seva proposta davant de la greu crisi que viu Ferraz: donar la veu a la militància i convocar primàries i un congrés posterior.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“El PSC coincideix plenament amb la posició de Sánchez”, afirmava ahir en un comunicat l’executiva del partit, fixant la posició que la delegació de socialistes catalans defensarà avui al comitè federal. Darrere d’aquesta defensa aferrissada, compartida gairebé unànimement a la formació, hi ha la voluntat d’evitar el que suposaria un doble cop per al PSC: el lideratge de Susana Díaz i un nou govern del PP que vindria després de l’abstenció, en cas que Sánchez surti avui derrotat.

Diversos membres de l’executiva consultats parlen de la preocupació interna davant les posicions “jacobines” de Díaz, que té un llarg historial de declaracions contra Catalunya. “El seu discurs no ajuda. Necessitem un lideratge al PSOE que defensi el reconeixement singular de Catalunya”, reflexiona una veu de la direcció del partit, conscient que els “atacs” de la dirigent andalusa fan un “trist favor” al PSC. Un altre membre de l’executiva destaca l’esforç que ha fet Sánchez “per entendre el que passa a Catalunya” i el seu suport en la defensa de la solució federal, cavall de batalla del PSC enfront del full de ruta del Govern.

Dos candidats a favor de Sánchez

Més enllà de la qüestió nacional, un dirigent del partit està convençut que, “si mana Díaz, el cap del Miquel [Iceta] estarà més a prop de la guillotina”. El primer secretari en funcions del PSC, que està en ple procés de primàries per revalidar el càrrec, és un dels barons territorials més fidels a Sánchez, que també té al costat la vicesecretària en funcions i rival d’Iceta a les primàries, Núria Parlon. Els dos aspirants a liderar el PSC s’han desmarcat del sector susanista i ja van traslladar tot el seu suport a Sánchez en el bany de masses que va rebre la setmana passada a la Festa de la Rosa del PSC, quan encara no hi havia hagut les dimissions a Ferraz.

Tant Iceta com Parlon, a més, mantenen posicions molt clares contra un altre govern popular a l’Estat, que els crítics al PSOE voldrien facilitar. El famós “Allibera’ns, Pedro!” del líder del PSC coincideix amb el convenciment de l’alcaldessa de Santa Coloma que un govern alternatiu és possible. Els dos candidats han insistit aquesta setmana que cal explorar totes les opcions fins al final i han demanat a ERC i el PDC que abandonin la línia vermella del referèndum per poder fer fora Rajoy.

El repte: “recosir” les ferides

En la línia del missatge de la direcció del PSOE a Madrid, els socialistes catalans han demanat “unitat, serenitat i respecte” de cara al comitè federal d’avui. De fet, el PSC de Terrassa va fer ahir marxa enrere i va cancel·lar l’autobús de militants en suport a Sánchez que havia de viatjar a Madrid. “No ens podem permetre l’espectacle de presidents autonòmics xiulats en arribar”, raonen des de l’executiva, on ningú té cap dubte que la reunió serà tensa.

Tot i que cap dels consultats s’aventura a pronosticar com acabarà el comitè federal, diverses veus al PSC coincideixen que Sánchez té opcions. “Té l’estómac a prova de bales”, diu un dirigent, si bé un altre opina que “l’estabilitat d’un líder que ha trencat ponts amb una part del partit és insostenible” a llarg termini. Tots asseguren que, passi el que passi avui, a les hipotètiques primàries i al futur congrés, el problema serà “recosir” les ferides que ja couen al partit. Unes ferides que el PSC confia que no afectaran el seu propi procés de primàries. “Són situacions clarament diferenciades”, deia ahir Parlon.

stats