Política 03/10/2016

El PSC s’aferra al no a Rajoy per intentar esquivar la crisi

Iceta i Parlon proven d’evitar la fractura que suposaria que el PSOE passi a l’abstenció

Gerard Pruna
3 min
El primer secretari  del PSC, Miquel Iceta, va refermar ahir el seu no  a Rajoy.

BarcelonaEn el camí cap al congrés que ha de celebrar el primer cap de setmana de novembre, el PSC ha topat amb un obstacle sobrevingut. La dimissió del fins ahir secretari general el PSOE, Pedro Sánchez, ha deixat els socialistes catalans -una de les federacions que de forma més vehement es va posicionar a favor del líder caigut- en una situació complicada dins del PSOE, que es podria convertir en insostenible si la crisi interna acaba amb els diputats al Congrés abstenint-se per facilitar un govern de Mariano Rajoy.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La crida inflamada de Miquel Iceta fa una setmana a la Festa de la Rosa reclamant a Sánchez que deslliurés els espanyols de Rajoy s’ha quedat sense receptor un cop descavalcat el líder socialista, i el primer secretari del PSC -a qui dissabte ja es va poder veure conversant amb Susana Díaz en una terrassa- haurà d’esforçar-se per refer les relacions amb els qui fins fa 48 hores eren els crítics i ara controlen Ferraz.

De moment, però, i anticipant-se al pròxim pols que s’haurà de lliurar dins del partit, Iceta prova de fer-se fort abanderant el no a investir Rajoy. La mateixa nit del comitè federal, amb les ferides encara ben vives, el dirigent socialista admetia que amb la defenestració de Sánchez s’impossibilitava formar un govern alternatiu, però subratllava que el partit no havia canviat d’opinió i mantenia el compromís de votar en contra del president del govern espanyol en funcions.

Ahir Iceta insistia en aquestes paraules i negava que l’episodi de dissabte deixi el PSOE més a prop d’investir Rajoy. “ No he sentit cap dirigent rellevant dient que ens hem d’abstenir, no vull donar per fet que es modifiqui la posició”, apuntava. Una forma també d’espolsar-se la pressió de l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet i rival per liderar el PSC, Núria Parlon, que preveient un canvi d’opinió del PSOE ja prepara fórmules per fer-hi front des de Catalunya. La principal, deixar que sigui la militància qui, a través d’una consulta, decideixi el sentit de vot dels diputats catalans a Madrid.

Retret de Ros a Parlon

El duel que mantenen Iceta i Parlon -les primàries són el dia 15 d’aquest mes- condiciona també la posició dels socialistes catalans. Ahir l’alcalde de Lleida i president del partit, Àngel Ros -pròxim a l’actual primer secretari-, va retreure a Parlon a través dels micròfons de RAC1 que es plantegin “decisions precipitades” i es va mostrar convençut que el PSC no acabarà trencant amb el PSOE perquè el partit “no s’entendria i no influiria en la política espanyola sense una relació federal i fraternal amb el socialisme espanyol”.

Aquesta és la clau -a més de les primàries- que porta el PSC a aferrar-se al no a Rajoy: no aprofundir la distància amb el PSOE. El partit, que gairebé sempre ha tingut bona relació amb els secretaris generals del PSOE i ha sigut determinant per escollir-los, viu ara un escenari nou en haver apostat pel dirigent derrotat. Haver de digerir, a més, que els socialistes facin president Rajoy seria un peatge massa car. Sobretot tenint en compte que per als dies 5 i 6 de novembre -una setmana després que venci el termini per saber si Rajoy és president o Espanya s’encamina a unes terceres eleccions- el calendari preveu el congrés dels socialistes catalans. Una cita que, en funció del que hagi passat, pot arribar amb el PSC i el PSOE més lluny que mai.

stats