Política 04/12/2018

El PSOE equipara Vox amb els independentistes: “No són constitucionalistes”

Ábalos diu ara que Díaz té el suport de la direcció per liderar la recerca de majories

Dani Sánchez Ugart
2 min
El secretari d'Organització del PSOE i també ministre de Foment, José Luis Ábalos, en roda de premsa després de la primera executiva del partit presidida per Pedro Sánchez des que va arribar a la Moncloa

MadridEl secretari d’organització del PSOE, José Luis Ábalos, ha equiparat aquest dimarts Vox i els partits independentistes, perquè, segons ha dit, cap dels dos “són constitucionalistes”. Després de l’executiva presidida pel secretari general del partit, Pedro Sánchez, per valorar la desfeta socialista a les eleccions andaluses, Ábalos ha considerat que tant el partit d’ultradreta com els independentistes neguen els “valors constitucionals”, i ha assegurat que el seu partit no hi ha pactat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“En la moció de censura vam comparèixer amb una tranquil·litat total”, ha dit Ábalos: “No vam negociar res ni vam seure”. En aquest sentit, ha establert una diferenciació amb el procediment que vol obrir el PP per negociar amb Vox una investidura i ha dit que “aquí s’està obrint un procediment per negociar”. Això malgrat que el seu partit busca un pacte amb els independentistes per aprovar els pressupostos generals de l’Estat.

Tot i així, Ábalos ha matisat que l’actual presidenta del Congrés, Ana Pastor, ho és gràcies als vots dels independentistes, i ha defensat que busquen “treure arguments a l’independentisme respecte a la falta d’acollida al projecte espanyol” i buscar-ne d’altres “per fer possible la convivència”. A més, ha acusat la dreta de buscar “hostilitat”, perquè això els dona més rèdits “a la curta”. El número dos del partit, a més, ha acusat la dreta de “generar un front antisocialista” sense “distingir les diferències entre ells”, ni tan sols amb els que “neguen la dignitat de les persones”.

Matisa que no vol el cap de Díaz

La direcció federal del PSOE també ha matisat la postura de dilluns, quan el mateix Ábalos va ensenyar-li la porta a la presidenta en funcions del PSOE andalús, Susana Díaz, en dir que calia una “regeneració” a la formació. Ábalos ha afirmat que Díaz té “tot el suport” de la direcció federal per “liderar el procés” que garanteixi la governabilitat andalusa, que és, segons ell, la principal “preocupació” del partit. La direcció socialista, a més, acompanyarà, “per interès d’Andalusia i d’Espanya i per solidaritat i afecte, els companys” en el procediment de cerca de suports, “més enllà" de les seves "competències”, tot i que ha negat que tinguin intenció de tutelar el procediment.

Ábalos ha considerat que les seves paraules de dilluns van ser malinterpretades i que “la renovació és un terme que sempre ha sigut consubstancial” al projecte socialista. “Mai he plantejat dimissions de ningú”, ha insistit, perquè, segons ell, “ni és convenient ni necessari ni justificat ensenyar no sé quina porta”.

El número dos de Sánchez al partit també ha valorat quina part de l’estratègia ha pesat en el càstig al PSOE, si l’acostament de Sánchez als independentistes o la clau andalusa. “És relatiu”, ha afirmat, tot i que ha admès que “la propaganda” sobre l’estratègia del president espanyol sí que ha sigut un factor de pes en el resultat. Tot i així, ha posat el pes en la baixa participació.

A més, ha considerat que darrere l’ascens de Vox hi ha una qüestió identitària, d’apropiació de la bandera, alimentada amb diverses qüestions, com Catalunya, però també els toros o el País Basc. Segons ell, el Procés no ha sigut decisiu, i ha posat l’accent en la immigració com a factor mobilitzador del vot a Vox.

stats