Política 16/07/2019

El PSOE descarta reobrir la negociació amb Iglesias, que diu que té “la mà estesa”

Qualifica de “falta de respecte” la proposta de Sánchez de ministres tècnics de Podem

Dani Sánchez Ugart
2 min
Pablo Iglesias a La Sexta / LA SEXTA

MadridEl secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha afirmat avui que continua tenint la “mà estesa” per negociar amb el PSOE, tot i que els socialistes no estan disposats a fer-ho. Després que la vicepresidenta en funcions, Carmen Calvo, hagi donat per mortes les negociacions abans del debat d’investidura, Iglesias s’ha mostrat disposat a continuar parlant.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“M’agradaria que poguéssim arribar a un acord”, ha dit Iglesias en una entrevista a La Sexta, que ha afirmat que continua tenint la “mà estesa” per negociar “seriosament” amb el PSOE un executiu que sigui capaç d’assumir els reptes de país. “No podem perdre aquesta oportunitat històrica de tenir un govern de coalició d’esquerres”, ha continuat.

“Tenim l’oportunitat de compartir des del pes que té cadascú les decisions”, ha continuat, abans d’afirmar que ells “han cedit” en les negociacions, aigualint el seu programa o assumint el lideratge del PSOE en afers com la política catalana. En aquest sentit, ha explicat que van plantejar al PSOE que renunciaven a ser als ministeris d’Estat, i estan disposat a “continuar cedint”, però ha avisat que els espanyols no han “votat un govern d’un sol partit”, i per això la fórmula que defensen els liles és la coalició.

Iglesias, a més, ha explicat que al març, abans de les eleccions, Sánchez estava disposat a un govern de coalició, i ara està plantejant una fórmula acceptant perfils tècnics però no polítics de Podem que no és “seriosa”. La proposta de Sánchez, segons ell, és una “falta de respecte” a Unides Podem i als seus votants. Iglesias ha demanat disculpes per haver qualificat en el passat de “ximpleria” aquesta oferta del PSOE, però ha mantingut que no li sembla adequada, i ha acusat Sánchez de “sobreactuar” per allunyar la possibilitat d’un acord.

També ha burxat per la falta de coherència del PSOE, que inicialment va avalar la consulta a la militància i després, dilluns, Sánchez la va qualificar de “mascarada”: “Crec que diumenge algú li va dir a Sánchez que trenqués les negociacions i que així podria tenir un govern de partit únic”.

La vicepresidenta espanyola en funcions, Carmen Calvo, ha desistit aquest dimarts de continuar negociant amb Unides Podem, tot i que ho ha dit abans de la entrevista d’Iglesias. Segons ella, ha sigut el líder de Podem qui ha triat donar per acabades les negociacions amb el PSOE amb una consulta “trampa”.

stats