Política 29/08/2017

La mesa del Parlament ajorna un cop més l'admissió a tràmit de la llei de referèndum

Rebutja demanar un informe jurídic als lletrats sobre el contingut de la norma que ha d'emparar l'1-O i la llei de transitorietat

Núria Orriols / Marc Toro
5 min
Els quatre membres independentistes de la mesa -Anna Simó, Lluís Corominas, Carme Forcadell i Ramona Barrufet- podrien ser sancionats.

BarcelonaLa mesa del Parlament ha ajornat un cop més l'admissió a tràmit de la llei de referèndum i la llei de transitorietat jurídica -registrada ahir-, que han d'emparar la votació de l'1 d'octubre i la desconnexió en cas que guanyi el 'sí' a la independència. D'aquesta manera, ja només queden dues opcions abans del ple del 6 i 7 de setembre en què està previst que s'aprovi almenys la norma del referèndum: la reunió de la mesa de dimarts que ve o la convocatòria d'una mesa extraordinària abans del ple. L'admissió a tràmit de la iniciativa és un pas que Junts pel Sí i la CUP preveuen abans que les proposicions de llei arribin al plenari.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La majoria de Junts pel Sí de la mesa també ha rebutjat demanar informe als lletrats del Parlament sobre dues qüestions: que responguin perquè no s'admeten a tràmit les normes -normalment es fa en la reunió de la mesa següent al registre- i també que analitzin el fons de les lleis de transitorietat i el referèndum que consideren "inconstitucionals i antiestatutàries".

Després que el Tribunal Constitucional hagi suspès cautelarment el reglament del Parlament, Junts pel Sí i la CUP optaran probablement per tramitar la llei de referèndum a través de l'article 81.3 del reglament, que consisteix a alterar l'ordre del dia del ple per introduir la votació d'una iniciativa parlamentària. En aquest apartat del reglament, es permet que les propostes es puguin votar sense que hagin complert tots els tràmits si hi ha un acord per majoria absoluta.

També hi hauria la possibilitat, però, d'aprovar la llei de referèndum a través d'un decret llei que posterioment hauria de validar el Parlament.

La CUP deixa de banda l'estratègia de les "astúcies"

"Anem tard i estem optant per una estratègia de les astúcies quan hauríem d'optar per la determinació. No cal amagar-se", ha afirmat la diputada de la CUP Mireia Boya en roda de premsa. La cupaire ha apostat per canviar l'estratègia i optar per la "transparència". "No retardem més el calendari i fem que aquest Parlament sigui sobirà com més aviat millor", ha considerat en roda de premsa després de la reunió de la mesa de dimarts.

Segons la CUP, l'admissió a tràmit de les lleis de referèndum i de transitorietat s'han de qualificar "com més aviat millor". De fet, creuen que ja s'havia d'haver fet a la mesa del dia 16 d'agost, tal com estava previst en un primer moment abans que el Tribunal Constitucional suspengués la reforma del reglament.

Boya també ha demanat al Govern que surti a explicar tota la logística del referèndum abans de la diada de l'Onze de Setembre. "Ensenyem qui ens roba les garanties i diem de qui és la culpa", ha dit en al·lusió al govern espanyol.

Alhora, Boya ha estès la mà a Catalunya Sí que es Pot perquè participin en el ple de l'aprovació de la llei de referèndum. "Que se sumin al costat demòcrata. Si hi ha alguna cosa que creieu que es pot millorar, fem-ho. Anem al ple", ha afirmat.

Cs carrega contra Forcadell per estar "al servei" del Govern

"És històric, no té precedents. El Parlament s'ha posat al servei del Govern i d'un grup parlamentari. És escandalós". Així ha valorat el vicepresident segon del Parlament, José María Espejo-Saavedra, la decisió de la mesa de la cambra de no abordar l'admissió a tràmit de la llei de referèndum. Per a Ciutadans, el Parlament s'ha convertit en una "gestoria" de l'executiu.

Per al partit taronja, és excepcional que la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, "administri els temps" i no es valorin ja les lleis de desconnexió. "No coneixem els temps de la tramitació", ha afegit el portaveu del grup, Carlos Carrizosa, que ha assegurat que és "molt perillós" que la presidència de la cambra administri els temps del tràmit parlamentari. "Podria fer-ho per afavorir o perjudicar qualsevol grup parlamentari", ha dit; "la retenció dels temps és arbitrària", ha sentenciat.

Carrizosa ha explicat que s'ha demanat un informe jurídic a la mesa de la cambra però s'ha rebutjat per part de Junts pel Sí -Joan Josep Nuet, de CSQP, s'ha abstingut-. En aquest sentit, ha demanat a Forcadell que "recapaciti" i se sol·liciti l'informe jurídic als lletrats sobre el fons i la forma de tramitació de les lleis de desconnexió.

Coscubiela assegura que hi ha "desconcert" i "confusió" a JxSí

El portaveu de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, ha criticat que a un mes del referèndum l'1-O no tingui empara legal i encara no se sàpiga com es tramitarà la llei de referèndum. Coscubiela ha defensat "acabar amb el caos parlamentari" per evitar repercussions en els drets dels diputats: "Estem en una situació d'excepcionalitat democràtica".

Tanmateix, Coscubiela ha defugit explicar quin posicionament tindrà Catalunya Sí que es Pot en el debat sobre la llei de referèndum, ja que de moment "no existeix parlamentàriament". Tot i això, ha deixat clar que la seva valoració com a grup reflectirà la demanda de "garanties" per a l'1-O.

Per a CSQP una llei del referèndum i per a la fundació de la República Catalana requereixen "més rigor" i ha assegurat que s'estan tractant de manera "frívola". També ha recordat que, d'acord amb el reglament, s'hauria de fixar immediatament el debat de política general, que és el primer plenari tornant de vacances al setembre.

Coscubiela ha dit que una llei s'aplica quan té "força de coerció", és a dir, quan el sistema jurídic té capacitat de fer-la complir. "Cada article de la llei té un interrogant tan gran com una bola del món", ha dit el portaveu de CSQP.

El PSC qualifica d'"engany" el Procés

El PSC també ha lamentat que encara no s'hagin admès a tràmit les lleis del referèndum i de transitorietat tot i estar registrades. En aquest sentit, la portaveu del partit al Parlament, Eva Granados, ha admès no entendre per què es va habilitar la cambra catalana els últims dies d'agost si no era per aprovar aquestes dues lleis, i ha conclòs: "Entenem que els mateixos partits que estan donant suport al Govern tampoc tenen el full de ruta del Procés clar ni consensuat".

Amb tot, ha deixat clar que "tot plegat" és "un engany". "El que volen fer sobrepassa l'Estatut i la Constitució, i no compta amb una majoria social al darrere ni amb una majoria qualificada al Parlament per fer canvis d'aquestes magnituds". El primer secretari socialista, Miquel Iceta, ja va recordar aquets dilluns que per substituir l'Estatut cal una majoria de dos terços dels diputats. Granados ha acabat insistint que "el dia 1 d'octubre no hi haurà un referèndum" i que "el dia 2 no hi haurà una República Catalana".

El PP troba "inaudit" que no es concreti la tramitació de la llei

El PP a Catalunya troba "inaudit" que aquest dimarts la mesa no hagi admès a tràmit cap de les dues lleis de desconnexió. "No sabem si s'aprovaran", ha dit el portaveu parlamentari del partit, Alejandro Fernández, que ha disparat amb duresa contra la llei de transitorietat jurídica.

Al seu parer, la norma pretén crear una "autocràcia o una democràcia orgànica, que és un eufemisme per definir les dictadures orgàniques", ha dit. Després d'afirmar que "veu la mà de la CUP" en aquesta llei, també ha destacat que el text té una "claríssima inspiració en l'anomenada constituent de Veneçuela".

stats