Política 06/03/2018

JxCat presentarà una querella criminal si el Suprem denega la llibertat a Sànchez per assistir a la investidura

La mesa demana als lletrats si el Parlament pot sol·licitar el permís perquè acudeixi a l'hemicicle

Marc Toro / Núria Orriols
2 min
Reunió aquest dimarts de la mesa del Parlament

Barcelona"Els jutges poden impartir justícia, però no poden decidir qui pot ser president d'un país". Així de clar s'ha mostrat el portaveu adjunt de JxCat, Eduard Pujol, en anunciar que presentaran una querella criminal per prevaricació en cas que el Tribunal Suprem denegui el permís a Jordi Sànchez per ser investit president de la Generalitat. Pujol ha dit que confia que el jutge Pablo Llarena li permetrà assistir al ple de Parlament, però en cas que no ho fes, ja ha avançat les pròximes accions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"No entendríem que es tornés a retorçar l'estat de dret com una goma o un xiclet", ha denunciat acompanyat de la també portaveu adjunta Gemma Geis. Aquest dilluns el president del Parlament, Roger Torrent, va formalitzar la candidatura de Sànchez com a candidat a la presidència de la Generalitat, i aquest dimarts al matí la seva defensa ha sol·licitat al Suprem el seu alliberament o el permís puntual per poder acudir a defensar el seu programa al Parlament. Hi ha un precedent al País Basc, el 1987, en què els tribunals van permetre a Juan Karlos Yoldi, d'Herri Batasuna, acudir a la cambra basca per ser candidat a lehendakari.

No ha sigut l'única acció de JxCat en aquest sentit. La mesa ha demanat aquest dimarts als lletrats de la cambra, a petició de Junts per Catalunya (JxCat), que estudiïn si la institució pot demanar al Tribunal Suprem el permís perquè el candidat a la presidència de la Generalitat, Jordi Sànchez, pugui sortir de la presó de Soto del Real per assistir al ple d'investidura, convocat per a dilluns que ve. Així ho han explicat fonts parlamentàries després de la reunió de l'òrgan rector de la cambra, i han afegit que està previst que la resposta dels serveis jurídics sigui ràpida.

En cas que la resposta fos afirmativa, la petició del Parlament se sumaria a la que ja ha presentat l'advocat de Sànchez, Jordi Pina. En aquest cas, però, la seva petició demana l'excarceració del diputat de JxCat i, en el seu defecte, el permís per assistir al ple del 12 de març.

Tant Cs com el PP han criticat la decisió de la mesa en considerar que, demanant el permís de Sànchez, la mesa estaria actuant parcialment. "El senyor Torrent sembla l'emissari del senyor Puigdemont", s'ha queixat la líder de la formació taronja, Inés Arrimadas. La portaveu parlamentària del PSC, Eva Granados, ha dit que els socialistes esperaran a pronunciar-se sobre el tema fins que coneguin l'opinió dels lletrats, si bé ha afegit: "Creiem que hi ha divisió de poders i cada poder ha de prendre les seves decisions de manera autònoma".

stats